Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı'na; Metrobüs hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Sayın Binali  YILDIRIM tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.28.01.2013
 
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili

 
Dünyanın tarih, kültür ve turizm açısından en önemli şehri olan İstanbul yaşadığı trafik ve ulaşım sorunu nedeniyle yaşanabilir bir kent olmaktan oldukça uzak. Giderek artan nüfusla birlikte sürdürülebilir, ucuz toplu taşıma sistemlerinin geliştirecek plan ve projelerin eksiklikleriyle bugüne gelinen noktada metrobüs gibi uygulamalarla trafik sorununa çözüm getirilmeye çalışılmaktadır. 2007’de başlayan bu uygulama çözümden çok her geçen gün sorun getirir hale gelmiştir. Nitekim 14 Ağustos 2012 tarihinde basında yer bulan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından yapılan açıklamada; Metrobüslerin İstanbul trafiğine çözüm olamayacağı ve çözümün hafif metro ve raylı sistemlerle olması gerektiği belirtilmiştir. Yapımı kolay ve maliyeti düşük olması vesilesiyle, kısa dönemli düşünerek popilist bir yaklaşımla oluşturulan metrobüsler hizmete girerken meslek odalarının uyarılarına rağmen hizmete girmiştir. Kentin işe gidiş-geliş (zirve) saatlerinde taşınabilecek yolcu sayısı hesabının göz ardı edildiği Metrobüs sistemininde araç tercihi, güzergah planlaması ve yaya erişiminde rasyonel olmayan yer seçim kararları temel sorunlar olarak görülmüştür. Tanesi 1,3 milyon €‘luk Phileas araçlar sürekli yolda kaldıkları için kullanılmamıştır ve Mercedes firmasından yeni araçlar alınmıştır. Günde 350 bin yolcu taşıyabilen metrobüsler İstanbul trafiğinin yoğunluğunu alamamaktadır, ancak kapasitesinin üstünde 700 bin kişi taşımaktadır. Ayrıca 1 yıldır Avcılar-Beylikdüzü arasındaki metrobüs hattı çalışmaları bitmemediği gibi inşaat alanından dolayı uzun süredir şehir trafiği olumsuz etkilenmektedir. Diğer yandan metrobüs duraklarında entegrasyon sağlanmadığı için bir başka araca geçmek için insanlar bir kaç köprü geçerek, uzun bir yol yürümek zorunda kalmaktadır. Trende olduğu gibi vagon sistemi olmadığı için de duraklarda geçiken otobüsler sürekli aksamalara neden olmaktadır. Bunun yanı sıra sürekli meydana gelen kazalar sonucu pek çok kişi yaralanmıştır hatta ölümlere neden olunmuştur. E-5 üzerinde ayrı bir bölgede sefer yapan metrobüslerde kaza olduğu zaman yanlardan giriş mümkün olmadığı için herhangi bir kaza anında hem müdahale etmek zorlaşmakta hem de trafik alt üst olmaktadır.
 
Dünya’da İstanbul gibi büyük kentlerde 500-600 km metro sistemi bulunurken, İstanbul’da sadece 30 km kadar metro sistemi bulunmaktadır. İstanbul için servis kalitesi yüksek olan toplu taşıma türlerinin geliştirilmesi gerekliliği ortadadır. Yaratabileceği hiç bir soruna dair fizibilite çalışması yapılmadan devreye sokulan Metrobüsler İstanbul’da yaşayan vatandaşlar için kısa zamanlı bir çözüm olsa da giderek bir çileye dönüşmüş durumdadır. Bilimsel araştırmalar, artan motorlu araç trafiğine çözüm olarak önerilen karayolu sistemlerinin kısa bir süre sonra daha sorunlu bir duruma geldiğini göstermektedir. Karayolu ağırlıklı sistemler, kentsel ulaşım talebinin karşılanmasına cevap olamadığı gibi telafisi mümkün olmayan zararlar doğurmaktadır. Buna karşılık İstanbul kent içi ulaşımına yönelik kalıcı çözüm raylı sistem odaklı yatırımlar ve bunların deniz ulaşımı ve diğer toplu ulaşım türleriyle bağlantısının sağlanması ile mümkündür.
 
1.      Metrobüslerde bugüne kadar kaç kaza yaşanmıştır? Bu kazalar sonucu kaç vatandaş yaralanırken kaç vatandaş hayatını yitirmiştir?

 2.       Bugüne kadar kaç Metrobüs aracı satın alınmıştır? Bunların fiyatları nedir? Daha önceden alınan Phileas marka araçlara ne olmuştur? Bu araçlar alınırken İstanbul trafiğine ve coğrafyasına uygunluğu araştırılmış mıdır?

 3.      Metrobüste meydana gelen kazalar, geçikmeler ve yaşanan diğer sorunların giderilmesi için herhangi bir girişiminiz oldu mu?

 4.      Asıl olarak daha ucuz, güvenli ve kent ulaşımıyla entegre raylı sistemlerin oluşturulması yönünde kapsamlı bir projeniz mevcut mu?