Tekirdağ 1 ve 2 No’lu F Tipi Hapishane yönetimleri “cezaevinin fiziki koşulları ve güvenliğini tehlikeye” sokacağı gerekçesiyle, tutuklu ve hükümlülerin koğuşlarında 10’un üzerinde kitap bulundurmasını yasaklama kararı almıştır.
Bu kapsamda hapishane yönetimi, 60 gün içinde hükümlü ve tutukluların fazla kitapları posta ya da kargo ile cezaevi dışına göndermeleri koşulu getirirken, her hücrede sadece 10'ar kitap ve gazete ya da derginin bulunabileceğini de karara bağlanmıştır.
Kitap sınırlaması kararı, 15 Mart Cuma günü 2 No'lu F Tipi Hapishanede uygulamaya konulmuş, hücrelere zorla girilerek, siyasi tutuklu ve hükümlülerin kitaplarına ve kitap notlarından oluşan el yazması notlarına el konulmuştur. Fiili müdahale esnasında kimi tutsaklar tek kişilik hücrelere götürülmüştür.
Bunu protesto etmek amacıyla da Tekirdağ 1 ve 2 nolu F Tiplerinde tutsaklar açlık grevine başlamışlardır.
Söz konusu yasaklama hangi hukuki gerekçeye dayanmaktadır? Hücrelerde bulunan 10’dan fazla kitap, cezaevinin fiziki koşulları ve güvenliğini nasıl ve hangi yöntemle tehlikeye sokmaktadır?
Hapishanelerde politik tutsaklar için kitapların, gazetelerin ve dergilerin birer yaşam damarı olduğunu biliyoruz. Bunun için, HDK olarak bu kitap sınırlamasını, tutsakların kitaplarına zorla el konulmasını kabul edilemez buluyoruz.
Bu uygulamanın keyfi ve sansürcü bir anlayışı yansıttığı ortadadır. Bugün Tekirdağ'da başlatılan bu yasağın yarın bütün hapishanelere yayılması da amaçlanmaktadır.
HDK olarak Tekirdağ 1 ve 2 Nolu F Tipi idarelerinin kitap sınırlaması kararına karşı kamuoyunu duyarlılığa, tutsaklarla dayanışmaya çağırıyoruz.
Not: Milletvekilimiz Ertuğrul Kürkçü Adalet Bakanı Sadullah Ergin'e konuyla ilgili soru önergesi vermiştir.
HDK Yürütme Kurulu
20 Mart 2013