Sağlık Bakanı'na; Van-Erciş'te normal doğum yapmak zorunda bırakılan Gülcan Laçin'nin bebeğinin beyin zedelenmesi hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıda belirtilen sorularımın Sağlık Bakanı Recep Akdağ tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 04.01.2013

A.Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili

Basında çıkan bir habere göre, önceden sezaryenle doğum yapacağı belirlenen 32 yaşındaki Gülcan Laçin’e normal doğum yaptırılmaya çalışılması yüzünden, şimdi 5 aylık olan bebeği Muhammet’in beyin hücrelerinin yüzde 66’sının öldüğü ileri sürüldü.
Ağrı’nın Patnos İlçesi’nde oturan hamile Gülcan Laçin, Temmuz 2012’de erkek kardeşinin nişanı için gittiği Van’ın Erciş İlçesi’nde doğum sancısı nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Daha önceden sezaryenle doğum yapmasının kararlaştırıldığını söyleyen Gülcan Laçin, iddiaya göre Erciş Devlet Hastanesi’nde önce normal doğuma zorlandı. Ardından hastanede sezaryen yapıldı ve doğum sonrasında ağlamayan bebek Van’daki özel bir hastaneye sevk edildi. Van Özel İstanbul Hastanesince, Muhammet’e ’HIE evre 3. Mas’ tanısı koyarak, beyin zedelenmesi sonucu beyin hücrelerinin yüzde 66’sının öldüğü yolunda rapor verildi. Konuyla ilgili olarak;

1-    Sezaryenle doğum yapması gerekirken, normal yolla doğum yapmaya zorlandığını iddia eden Anne
Gülcan Laçin’in iddiaları doğrultusunda ilgili hastane yetkilileri hakkında bir soruşturma  açılmış mıdır?

2-    Annenin “normal doğum yapamayacağı yönünde beyanına rağmen neden normal doğumda ısrar edilmiştir? Bu ısrarın arkasında 2012 yılında sezaryenle  ilgili çıkarılan ve hekime sorumluluk yükleyen düzenlemenin etkisi olduğunu düşünüyor musunuz?

3-    Muhammet bebeğin beynindeki hasar doğum sırasında mı meydana gelmiştir?

4-    Erciş Devlet Hastanesi Başhekimi Seyfi Kartal’ın “ İlk olarak normal doğuma aldık. Ancak bebeğin başı tam olarak çıkmayıp kalp ritimleri yavaşlayınca sezaryen uyguladık. Bebeğin tepkileri doğum sonrasında çok düşüktü. Bu nedenle Van’da özel bir hastaneye gönderildi. Bebeğin beyin hücrelerinde hasar varsa bu özürlü bir bebek. Tabi ki gülmesini beklemeyin. İlerde belki de koşamayacak, konuşamayacak. Bebek doğumda anne karnında kendi kakasını yediği, beyne oksijen gitmediği için olmuş olabilir. Hastanemizin bu konuda bir kusuru yok." İfadelerini nasıl değerlendiriyorsunuz?  

5-    Bir Devlet Hastanesi Başhekimi, “tepkileri zayıf bir yeni doğmuş bebeği”, Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine değil de, neden Van’da özel bir hastaneye sevk etmiştir?

6-    “Anne karnında kendi kakasını yiyen her bebeğin beyin hücreleri ölür ve  beyin özürlü mü olur? Bu bilimsel olarak kanıtlanmış bir doğru mudur?

7-    Annenin normal doğuma zorlandığı sırada, bebeğin başı sıkıştığından beyne oksijen gitmediği için beyin hücrelerinin ölmüş olma ihtimali,  bebeğin kakasını yemesinden daha güçlü bir olasılık değil midir?

8-     Somut gerçeğe ulaşmak için tarafsızca soruşturma yapmak üzere Teftiş Kurulu Başkanlığınıza görev verilmiş midir?