Sağlık Bakanı'na; Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acil bölümünde yerlerde yatan çocuklar, 2-3 çocuğun aynı yataklarda yatırılarak tedavi görmesi hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 08.02.2013

A. Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili

 

6 Şubat 2013 tarihinde, Hayat TV ana haberlerinde, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk acilde yaşanan “sağlıksızlık rezaleti”ne dair görüntüler vardı. Bu görüntülerde, çocuk acil bölümünde 2, 3, hatta 5 çocuk, küçücük yataklarda birlikte yatırılıyor. 1-2 yaşındaki bebekler, yerlere kurulan yataklarda tedavi görüyor. 5 gündür acilde tutulan ve iyileşmeyen bebekler var.  Henüz Serviste, yeni gelen hastaları, acil durumdaki bebek ve çocukları alacak yer yok. Hasta bakıcılar bu duruma “Yerlere battaniye serelim madem, çocukları oraya yatırırız” diyerek isyan ediyor. Yerlerde yataklar, odalarda yürüyecek yer kalmamış. Çocukların yanındaki anneler, “Dün gelseydiniz daha beterdi buralar” diyor. Rezalet bir odaya tıkıştırılan çocuklarla bitmiyor.  Tuvaletler pislik içinde… Salon, yataklar, hiçbir yerde ‘hijyen’den eser yok. Salonda havalandırma olmadığı için sıcak ve havasız. Aileler özellikle tuvaletlerden şikayetçiler ve durumun bir an önce gündeme getirilmesini istiyor. Çaresiz oldukları için burada olduklarını anlatıyorlar. Gerekçe ortak:  “Diğer yerler de aynı. Başka çaremiz yok.”

Duruma ilişkin görüşlerini almak için Hayat TV’nin aradığı Hastane Yöneticisi Prof. Dr. Osman Güler’in hastanede olduğu, fakat görüşmeye uygun olmadığı,  bu haberin yapılmasına izin vermediklerini söylediği, hastanede görevli güvenlik görevlileri hakkında tutanak tutulduğu” haberde ifade edildi.  Konuyla ilgili olarak;

1-    7 Şubat 2013 tarihli Evrensel gazetesinde de yer alan bu haber üzerine ne yaptınız?

2-    Bu gerçeklerin haberleştirilmesini engellemedikleri suçlamasıyla, kapıdaki güvenlik görevlileri hakkında tahkikat başlatılmış mıdır? Hastanedeki skandalın sorumluları güvenlik görevlileri mi, Bakanlığınız ve Hükümetinizin “kar zarar” mantığıyla işlettiği sağlık politikaları mıdır?

3-    Hastanelerde polikliniğe başvuran hastalardan alınan katkı -katılım payları, vatandaşı acillere yöneltmektedir. Buna çözüm olması istenen acil hastaların sınıflandırılması uygulaması da bu sorunu çözememiştir. Vatandaşı zor durumda bırakan katkı katılım payı alımında ısrara edecek misiniz?

4-    Hükümetinizin  10 yıldır sürdürdüğü ve “sağlıkta devrim” dediği, sağlıkta dönüşüm programınızla, çocuk acillerinde bir yatakta 2-3 çocuk yatırılması mı hedefleniyordu?

5-    Sağlıkta dönüşün kapsamında kaç yeni hastane açıldı? Bunlardan kaçı çocuk, kaçı kadın, kaçı onkoloji, kaçı meslek hastalığı hastanesidir?

6-    Sağlıkta dönüşüm kapsamında kaç hastane kapatıldı? Neden? Bu hastanelerde tedavi gören hastalar hangi hastanelere yönlendirildi?

7-    Sağlık Bakanlığı  son on yıldır kadro açığının giderilmesi için kadrolu, sözleşmeli, taşeron ne kadar çalışan almıştır?