Orman ve Su İşleri Bakanı'na; Artvin'de madenciliğin çevresel zararları hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Veysel Eroğlu tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük’ün 96’ıncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.16.04.2013

Erol DORA
Mardin Milletvekili

Artvin’de bulunan Kafkasör Dağı’nın Cerattepe ve Genya bölgelerinde maden araması yapacak firmalara Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) yapılmadan maden ruhsatları verilmesi yöre halkı tarafından mahkemeye taşınmış ve ruhsatların yürütülmesi durdurulmuştur. Ancak mahkeme Yeni Maden Kanunu’nun 7. Maddesi’nde göre maden arama ruhsatı için ÇED raporunun gerekli olmadığını belirterek yürütmeyi durdurma kararını kaldırmıştır. Şu an Genya ve Cerattepe’nin değişik bölgelerinde maden arama faaliyeti yapmak isteyen firmalara Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tam 325 tane maden arama ruhsatı verilmiş durumdadır. Bu ruhsatlarla birlikte Artvin’de yaklaşık 4150 hektarlık alanın madenciliğe açılması söz konusu olmaktadır.
Bu bağlamda;

1.    Farklı firmalara verilen maden arama ruhsatları ile başlatılacak maden aramaları sırasında en az 325 bin ağacın kesileceği doğru mudur? Doğru ise, bu doğa katliamını önlemek için Bakanlığınızın yürüttüğü bir çalışma bulunmakta mıdır?

2.    Maden arama çalışmalarının yapılacağı bölge, Artvin şehrinin tüm su kaynaklarının toplandığı ve üretildiği bölgedir. Madencilik faaliyetleri sırasında tüm su kaynaklarının kirlenme ihtimali dikkate alınmış mıdır?

3.    Madenciliğe açılması düşünülen bölgenin etrafı Hatila Milli Parki, Atabarı Kayak Merkezi ve ekolojik olarak uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış bitki ve hayvan türlerinin barındıran Kent Ormanı ile çevrilidir. Firmalara maden arama ruhsatı verilirken geçerli olan uluslararası sözleşmeler dikkate alınmış mıdır?