TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 17.09.2013
Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili
Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumu Yöneticileri Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği doğrultusunda sınava dayalı müdür atamaları için Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 4-5 Eylül 2013 tarihlerinde yapılan sözlü sınavın sonuçları 6 Eylül 2013 tarihinde açıklanmış ve sonuçlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün web sitesinde yayınlanmıştır.
‘Sözlü Sınav ve Değerlendirme Komisyonu’ tarafından yapılan sözlü sınavlara Zonguldak’ta gölge düşmüştür. Sözlü sınav komisyon üyeleri bir ‘mucize’ yaratarak müdürlük yazılı sınavında barajı zor geçerek düşük puanlar alan Eğitim Bir Sen üyelerine 90 ile 984 aralığında puanlar verirken; yazılı sınavda Zonguldak genelinde 89,989 puanla ilk sırada yer alan Eğitim Sen üyesine yalnızca bir soruya yanıt veremediği halde 63 gibi çok düşük puan vermiştir.
Atama yönetmeliği gereği sözlü sınav öncesinde adaylardan yalnızca yazılı sınavdan aldıkları puanlar istenmesi gerekirken, Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü adaylardan yazılı sınavdan aldıkları puanların yanı sıra, Yönetici Değerlendirme Formunu birlikte istemesi kayırma ve ayrımcılık şaibelerini artırmaktadır.
Sonuçlar eğitim emekçileri arasında Eğitim Bir Sen üyesi olanlar ve olmayanlar anlamında ayrımcılık yaratmıştır. Bu durum çok tehlikeli sonuçlar doğuracağı gibi, eğitim-öğretime zarar verecek ve iş barışını bozacaktır. Sözlü sınavın objektif olmadığı, Eğitim Bir sen üyelerinin açık bir biçimde kayrıldığı puanlardan açıkça anlaşılan sözlü sınav ve sonuçlarının iptal edilmesi gerekir.
Konuyla ilgili olarak;
1-) Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü ve Sözlü Sınav Değerlendirme Komisyonu üyeleri nasıl belirlenmiştir ve hangi sendikalara üyedir?
2-) Atama yönetmeliği gereği sözlü sınav öncesinde adaylardan yalnızca yazılı sınavdan aldıkları puanlar istenmesi gerekirken (birçok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri bu şekilde yapmıştı); Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü adaylardan yazılı sınavdan aldıkları puanların yanısıra Yönetici Değerlendirme Formunu neden istemiştir?
3-) Yazılı sınavdan aldıkları puanlar ve Yönetici Değerlendirme Formuna göre hesaplanan puanları sözlü sınav öncesinde bilen Sözlü Sınav Değerlendirme Komisyonu, sözlü sınav puanlarını adayların ‘ihtiyacına göre’ mi vermiştir?
4-) Zonguldak genelinde 89,989 puanla müdürlük yazılı sınavında ilk sırada yer alan Eğitim Sen üyesi yönetici adayına, mülakat sınavında 63 puan nasıl ve hangi kriterlere göre verilmiştir?
5-) Yazılı sınavda, 74,747 ile 85,859 aralığında puanlar alan Eğitim Sen üyelerine sözlü sınavda 50,80 ile 70 aralığında puanlar verilirken; yazılı sınavda 72-76 aralığında puanlar alan Eğitim Bir Sen üyelerine sözlü sınavda 90 ile 98,40 aralığında puanlar verilmesinin bilimsel ve kabul edilebilir bir açıklaması var mıdır?
6-) Eğitim Bir Sen üyesi olmayan ancak yazılı sınavda yüksek puanları olan başka sendikalara üye veya hiçbir sendikaya üye olmayan adaylara da çok düşük puanların verilmiş olmasının bilimsel bir açıklaması var mıdır?
7-) Sözlü sınav öncesinde Çaycuma’da hangi okula hangi kişinin atanacağının birçok kişi tarafından konuşulmuş olmasıyla, yazılı sınav puanı düşük olan söz konusu o kişilere yüksek puanlar verilmesi ve bu kişilerin de Eğitim Bir Sen üyesi olması bir tesadüf müdür?
8-) Şaibe ve torpile karşı mülakata dayalı sınavlarda; soruların kura ile sorulması ve mülakatın kayıt altına alınması yönünde Danıştay’ın birçok kararı vardır. Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğü sözlü sınavının kayıtlarını yapmış mıdır ve bu kayıtlar CD ile adaylara verilecek midir?
9-) Zonguldak Milli Eğitim Müdürlüğünde atama iş ve işlemlerinden sorumlu şube müdürünün kendisinin de aday olduğu okul müdürlüğü iş ve işlemlerini yürütmesi ne kadar doğrudur ve söz konusu şube müdürünün yazılı sınav puanı 75,758 iken sözlü sınavda hangi bilimsel ölçme kriterleri üzerinden ve nasıl 98 puan verilmiştir?
10-) Eğitim Bir Sen üyesi olanlar ve olmayanlar arasında ayrımcılık yapıldığı, Eğitim Bir sen üyelerinin açık bir biçimde kayrıldığı ve objektif olmadığı iddia edilen sözlü sınavı iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
11-) Sözlü sınavlara ilişkin kayırma, ayrımcılık gibi şaibelerin ortadan kaldırılması bakımından Hükümet olarak, memuriyete ilk atamalarda ve görevde yükselme sınavlarının sadece yazılı yapılması, sözlü sınavın kaldırılması yönünde yasal bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?