Maliye Bakanı'na; İstanbul'da 900 maliye çalışanının görev yerlerinin değiştirilmesi hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen sorularımın Maliye Bakanı Mehmet ŞİMŞEK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 12.07.2013

A.    Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın  tarafından, geçtiğimiz günlerde 900 maliye çalışanının görev yerleri çoğunun rızası alınmadan değiştirilmiştir.

Bakanlığınızda örgütlü Büro Emekçileri Sendikası (BES) “ görev yeri değiştirilenlerin yasal olarak rotasyona tabi olmadığına, çalışanlardan baskı ve yönlendirmeyle tayin dilekçelerinin alındığına” ilişkin açıklama yaptı.  Sendikanın açıklamasına göre, yapılan idari işlemde esas alınan kriterler yasal olmadığı gibi, şeffaf ve adil de değil. Açıklamada yine bazı vergi dairelerinde çalışanların tamamının resen tayin edildiği, çalışanların kişilik ve mesleki onurlarının zedelendiği, sendikalar arasında ayrımcılık yapıldığı,
Sendika işyeri temsilcilerinin de görev yerlerinin değiştirildiği ifade edilmiştir. Konuyla ilgili olarak;

1.    Böyle bir rotasyondan bilginiz var mıdır? Araştırma yaptırdınız mı, yaptırmayı düşünüyor musunuz?

2.    Bu kadar çalışanın görev yerlerinin, sendika ayrımcılığı da yapılarak değiştirilmesinin, nedeni nedir?

3.    Aynı birimde 15 yıl ve daha fazla çalışanların rotasyonu adı altında ve idarece “görülen lüzum” üzerine yerlerinin değiştirilmesinin yasal dayanağı var mıdır? Bu uygulamanın kamuya yararı nedir?

4.    -Dış Ticaret Vergi Dairesi Müdürlüğü çalışanlarının tamamının (114 kişi)  resen tayinlerinin yapılması hangi ihtiyaçtan doğmuştur? Dairece yürütülen kamu hizmetlerinin etkin ve nitelikli olarak yürütülmesine katkısı nedir?

5.    Uygulamaya maruz kalan çalışanlar başta olmak üzere,  tüm maliye çalışanlarını zor durumda ve zan altında bırakmaz mı ? Kurumun, mesleğin ve çalışanların itibarını aşındırmaz mı?

6.    Resen hakkında işlem yapılan çalışanların itibarının zedelendiği, zan altında kaldığı duygusu içindeyken,  yer değişikliğinin hizmette etkinliği ve verimliliği artıracağını, moral motivasyonu arttıracağı düşünülebilir mi?

7.    Resen tayinleri yapılanlar arasında Sendika işyeri temsilcilerinin bulunması, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununun 3. Maddesi k bendi, 18. ve23. maddelerinden doğan haklarının ihlal edilmesi değil midir?

8.    Tayin-talep/tercih dilekçesi vermeyen çalışanların, hakkında re’ sen işlem yapılması, çalışanların iradesini yok sayan, insan onurunu hiçe sayan, “emir komuta” anlayışına tekabül etmez mi?

9.    İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığınca çıkarılan Bültende geçen “hizmet binalarımızı sınırda nöbet bekleyen asker şuuruyla bekleyen” , “Bizler İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının birer neferiyiz” sözleri; vergi dairelerinde çalışan kamu emekçilerini ve yürüttükleri kamu hizmetini askeri kavramlarla tanımlamak, katılımcı demokratik kamu yönetimine ne kadar uygun düşmektedir?

10.    20 yıl ve üzerinde aynı birimde çalışanlar hakkında geçen yıl yapılan benzer bir rotasyon işleminin neticelerinin olumlu olumsuz hangi yönde olduğuna dair bilimsel bir çalışma yapılmış mıdır? Yapıldıysa olumlulukları nedir?