Maden işçileri hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Türkiye’de madencilik sektöründe çalışan işçilerin iş ve yaşam koşullarının, çalışma alanlarında karşı karşıya kaldıkları sorunların araştırılması ve bu alanlarda yaşanan sorunlara karşı gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.

Erol DORA
Mardin Milletvekili



GEREKÇE

Madencilik sektörü, çalışma alanları içerisinde en zor ve riskli sektörlerin başında gelmektedir. Uzun çalışma saatleri, düşük ücret uygulamaları, çalışma alanlarında iş güvenliğinin hiçe sayıldığı koşullar ve denetimsizlik başlı başına riskli olan madencilik sektörünü daha da problemli bir hale getirmektedir. Maden sektöründe çalışan işçiler, hayati tehlike dahil pek çok anlamda risk altında görev yapmaktadır. Maden işçileri yaptıkları işlerin, çalışma alanlarının koşullarından dolayı genç yaşlarda sağlık sorunları yaşamakta ve yaşam kaliteleri düşmektedir. Bu konuda yapılan bilimsel çalışmalar sorunun ciddiyetini ortaya koymaktadır.

Madencilik sektöründe sürekli olarak devam eden ve tedbirsizlik dolayısıyla gerçekleşen iş kazaları sonucu işçi ölümleri, yaşanan sorunların ciddiyetini gözler önüne sermektedir. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin yaptığı açıklamalara göre 2012 yılı içerisinde 81 maden işçisi hayatını kaybetmiştir. Son olarak Zonguldak Kozlu’da maden ocağında yaşanan patlamalar sonucu 8 işçi hayatını kaybetmiş ve yine patlama nedeninin iş güvenliği alanındaki ihmaller olduğu ortaya çıkmıştır. Yaşanan çoğu maden kazasında taşeron firma tarafından işçilerin can güvenliğinin dikkate alınmadığı ve çalışma alanlarında yeterli iş güvenliği tedbirlerinin alınmadığı bilinmekte; fakat hiçbir zaman gerekli önlemler alınarak ölümlerin önüne geçilememektedir.

Maden sektöründe çalışan işçilerin haklarını savunan ilgili odalar ve sivil toplum kuruluşları, yeraltında çalışanlar için yetersiz olan yıpranma payı süresinin artırılmasının ve maden sektöründe yer üstünde çalışanlar için hak ettikleri yıpranma hakkının verilmesinin iş güvenliği kadar önemli olduğunu dile getirmektedirler.

Maden sektöründe yaşanan işçi ölümlerinin son bulması, gerekli tedbirlerin alınması ve ilgili odalar ve sivil toplum kuruluşlarının madencilik sektöründe çalışanlar için gerekli buldukları uygulamaların gündeme taşınması amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.