Bundan 43 yıl önce, 30 Mart 1972’de Tokat’ın Niksar İlçesi, Kızıldere Köyü’nde devlet güçleri tarafından yapılan katliam sonucu hayatını kaybeden 10 devrimcinin anısı önünde saygıyla eğiliyoruz.
Türkiye devrimci mücadelesinin dönüm noktalarından biri olan Kızıldere katliamı Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idamlarını engellemek amacıyla yapılan bir eylem olması vesilesiyle mücadele tarihimizde devrimci dayanışmanın en önemli örneklerinden biridir.
Kızıldere katliamı, Türkiye devrimci hareketinin özü diyebileceğimiz THKP-C ve THKO önderliklerinin topyekun imhası amacını taşıyan ve 12 Mart’ın ilerleyen günlerinde Deniz’lerin idamı, Nurhak’ta Sinan Cemgil ve arkadaşlarının öldürülmesi ve İbrahim Kaypakkaya’nın cezaevinde işkencede katledilmesi ile 1970’li yıllarda filiz veren devrimci hareketin öncü, önder kadrolarının topyekun tasfiyesinin en önemli dönemecidir.
Türkiye halklarının özgürlük ve sosyalizm mücadelesinde yaşamlarını feda etmek konusunda tereddüt etmeyen, başta Mahir Çayan olmak üzere tüm Kızıldere şehitleri, kararlılığın ve faşizme karşı direnişin sembolleri olarak özgürlük ve eşitlik mücadelemizde bize yol göstermeye devam ediyor.
HDK Yürütme Kurulu
30 Mart 2015