TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Türkiye’de var olan çoğunlukla kadınların ve çocukların hak ihlaline uğradığı insan ticareti sorunu uzun yıllardır çözülememiştir. İnsan ticareti kapsamı içerisinde yer alan, yurt dışından gelen/getirilen kadınların fuhuş sektörüne dahil edilmesinin önlenmesi ve gerekli çözüm yollarının bulunması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.
Erol DORA
Mardin Milletvekili
GEREKÇE
Amerika Birleşik Devletleri tarafından her yıl 184 ülkedeki cinsel sömürü, zorla çalıştırma ve çağdaş kölelikle mücadele çabalarının incelendiği 2012 yılı ‘İnsan Ticareti Raporu’na göre dünya çapında şu an yaklaşık 27 milyon insan ticareti mağduru bulunduğu belirtilmektedir. Verilen sayılar içerisindeki büyük çoğunluğu ise cinsel sömürü amaçlı insan ticareti mağduru kadınlar oluşturmaktadır. Rapora göre Türkiye, insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili yasanın asgari gereksinimlerini karşılamasa da bu standartlara ulaşmak için önemli çaba sarf eden ülkelerin yer aldığı ‘İkinci Sınıf’ kategorisinde tutulmuştur.
Türkiye’ye cinsel sömürü amaçlı insan ticareti mağduru kadınlar ağırlıklı olarak eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinden getirilmektedir. Kadınların bir kısmı ülkelerinden fuhuş sektörüne dahil edilmek amacıyla direk getirilirken bir kısmı ise ev hizmetlisi, çocuk ve yaşlı bakımı gibi sektörlerde kullanılmak için getirilip daha sonra bu sektör içerisinde kullanılmaktadır. Kadınlar bu süreçte cinsel olarak sömürülmekte aynı zamanda şiddete maruz kalmaktadırlar. Çalışma koşulları nedeniyle sosyal ve psikolojik olarak sürekli baskı altında olan kadınlar, herhangi bir yasal güvenceleri olmadığı için ekonomik olarak zor durumda kalmaktadır.
Türkiye insan ticaretinin önlenmesi amacıyla yapılan uluslararası sözleşmelere taraf olmuştur ve kendi Türk Ceza Kanunu içerisinde de insan ticaretine karşı yasal işlem yapmayı sağlayan düzenlemeler bulunmaktadır. Tüm bunlara rağmen Türkiye’de kadın ticareti devam etmekte ve yasalar bu sorunu önleme noktasında yetersiz kalmaktadır. Modern kölelik olarak tanımlanan insan ticareti kapsamında kadınların fuhuş sektöründe kullanılmasını önlemek ve gerekli yasal tedbirlerin arttırılmasını sağlamak amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.