TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Türkiye’de iş kazalarına bağlı ölümlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. İş kazaları sonucu ölümlerin en sık yaşandığı sektörlerden biri olan inşaat sektöründeki işçilerin yaşadıkları sorunların gündeme taşınması ve iş kazaları sonucu gerçekleşen ölümlerin sonlandırılması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.
Erol DORA
Mardin Milletvekili
GEREKÇE
AKP hükümetinin iktidara gelmesiyle birlikte inşaat sektörü dikkat çekici bir ivme kazanmıştır. TOKİ’ ye bağlı yürütülen inşaat projeleri artmış; bu duruma paralel olarak inşaatlarda çalışan işçilerin yaşadıkları problemler de artış göstermiştir.
Türkiye’de işçi ölümlerinin en sık yaşandığı sektörlerin başında inşaat sektörü gelmektedir. Her ay açıklanan iş cinayetleri raporlarının genellikle en üst sıralarında yer alan inşaat işçileri; barınma, beslenme, güvencesiz çalışma koşulları gibi çok ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. İnşaat İşçileri Derneği’nin yaptığı açıklamaya göre 2012 yılının ilk 10 ayında 226 inşaat işçisi düşerek, ezilerek, göçük altında kalarak, yanarak, zehirlenerek ya da patlama/elektrik çarpması/nesne düşmesi sonucu yaşamını yitirmiştir. Sadece Kasım ayında ise 30 inşaat işçisi iş kazalarında hayatlarını kaybetmiştir.
İnşaat işçilerinin karşı karşıya kaldıkları iş cinayetleri tek mücadele alanları değildir. İşçiler, daha fazla kar edebilmek amacıyla çalışma saatleri belirsiz bir şekilde, uzun saatler çalıştırılmaktadır. Çoğu işçi sigortasız şekilde çalıştırılmakta, sigortası yatanların ise sigortaları asgari ücret üzerinden yatırılmaktadır. İşverenler, var olan kurallara uygun hareket etmeden işçilerin haklarını gasp etmekte ve iş güvenliği koşullarını hiçe saymaktadırlar. Ayrıca, işçiler arasında işverenler eliyle etnik, mezhepsel ya da kıdeme dayanan ayrımlar yaratılmaktadır.
İnşaat işçilerinin ücretlerinin zamanında ödenmesi, sigortalı olmaları ve sigorta primlerinin tam ödenmesi, günde sekiz saat çalışabilmeleri ve zorunlu fazla mesailerin durdurulması, iş kazalarına karşı gerekli önlemlerin alınması, kötü barınma ve beslenme koşullarının son bulması amacıyla Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ederiz.