TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Muammer GÜLER tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili
90’lı yıllarda köyleri yakılan, zorla göç ettirilmiş Kürt’ler, bir şekilde devlet eliyle yoksullaştırılarak kentlerde ucuz işgücü haline getirilmiştir. Bugün Kürtler emek yoğun, güvencesiz, kayıt dışı işlerde çalışmaya mahkûm edilirken işçi sınıfı da bir yandan Kürtleşmiştir. Ucuz işgücü olarak görülen Kürt işçileri Türkiye’de yaşanan çatışmalı sürecin emek boyutunda yaşanan sorunları barındırmaktadır.
Kentlerde çok kötü koşullarda çalışan Kürt işçilerine yönelik ırkçı saldırılar ise sürekli kamuoyunun gündeminde yer almaktadır. 13 Mart 2013 tarihinde, İstanbul Ümraniye ilçesinde Çakmak Armağan Evleri inşaatında çalışan Kürt işçilere 150 kişilik bir grup sopalarla, bıçaklarla saldırmıştır ve 6 işçi yaralanmıştır. Saldırı sonrası grubun tehditleri ve tacizleri devam ederken, işçiler sürekli olarak yaşam tehlikesi altında çalışmak zorunda kalmıştır. Ümraniye’de yaşanan bu olayın tek olmadığı, Şubat ayında Eskişehir Tepebaşı’nda 4 Kürt işçisi ırkçı bir grup tarafından saldırıya uğramıştır. Bir ay arayla Kütahya Emet’te 16 işçiye çalıştıkları inşaat inşaatta 500 kişi tarafından saldırıya uğramıştır. 2012 senesinde Maslak’ta inşaatta çalışan Kürt işçileri konteynırlarda saldırıya uğramıştır. Kütahya Simav ilçesinde Diyarbakır’dan gelen 35 Kürt işçi şantiyede mahsur bırakılmıştır. Bunun gibi pek çok saldırı olayının ardından gerekli soruşturmaların yapılmaması, ırkçı saldırıların ortadan kaldırılması için önlemlerin alınmaması bu saldırıların teşvik edilmesi anlamına gelmektedir. Aksine emniyet güçlerinin göz yumması, ırkçı gruplara dair hiçbir yaptırım yapılmaması Kürt işçilerine yönelik saldırıları artırmaktadır. Bursa Valisi baharla birlikte kentlere çalışmaya gelen Kürt işçileri için “mevsimlik işçileri arasına sızan bölücüler”den bahsederek Kürt işçileri ırkçı saldırılar için hedef göstermesi bunun en somut örneğidir.
1. En son Ümraniye’de gerçekleşen saldırıya ilişkin bir soruşturma başlatılmış mıdır? Kürt işçilerin güvenlikleri sağlanması için bir çalışma yapılmış mıdır?
2. Özellikle mevsimlik işçilerin, inşaat sektöründe çalışan işçilerin güvenli, sağlıklı koşullarda çalışabilmeleri sağlamak adına Hükümetiniz bir çalışma yürütülmekte midir?
3. Son 10 yıl içerisinde Kürt işçilere yönelik kaç saldırı gerçekleşmiştir? Bu saldırılarda kaç işçi zarar görmüştür? Kaç olay hakkında soruşturma açılmıştır? Bu saldırılar nedeniyle kaç kişi hakkında soruşturma açılmıştır? Kaç kişi ceza almıştır? Kaç gözaltı ve tutuklama olmuştur?
4. Kürt işçilere yönelik giderek artan linçe dönüşmüş ırkçı saldırıların önlenmesi adına Bakanlığınızın bir çalışması var mı? Baharla birlikte mevsimlik işçi olarak göç etmeye başlayan işçilerin güvenliklerinin sağlanması için Valiliklere yönelik bir genelgeniz, talimatınız var mı?