İçişleri Bakanı'na; Suriye’den gelen çocuklar hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer GÜLER tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.

Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili

 
Suriye’de süren savaştan dolayı Türkiye’ye sığınan mülteci sayısı devlet kurumlarının verdiği rakamlara göre 150 bini aşmıştır. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD)’nın verdiği bilgilere göre, Hatay, Gaziantep ve Şanlıurfa başta olmak üzere Kahramanmaraş, Adıyaman, Osmaniye ve Kilis’te kurulan çadırlarda mülteciler “misafir” adı altında geçici olarak barınmaktadır. Bakanlığın yayınladığı ve kamuoyundan saklanan yönetmeliğe göre yürütülen kamplar insan hakları örgütlerinin gözlemine ve denetimine açılmadığı için kampların durumu ve işleyişi hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak son zamanlarda haberlerde yer alan Suriye’deki savaştan kaçarak gelen, bir kısmı kamplarda yaşayan bir kısmı kampların dışında barınmaya çalışan çocukların durumları endişe verir boyuta ulaşmıştır. Sayıları tam olarak bilinmeyen Suriye’li çocuklar, Hatay, Şanlıurfa gibi iller dışında bir şekilde ulaştıkları İstanbul gibi metropollerde dilencilik yapmak zorunda kalmaktadır, birçoğunun sağlıklı barınma, eğitim gibi temel haklarından yoksun ve yaşam tehlikesi içerisinde yaşadığı belirtilmektedir. Mersin ili Akdeniz Belediyesi’ne bağlı Çocuk ve Gençlik Merkezi, Suriye’deki savaştan kaçan, Kilis’teki kampa gitmeyip kendi olanaklarıyla Mersin’e gelen çok sayıda kişi ve onların çocuklarının olduğunu açıklamıştır. Bu çocukların hiç biri eğitim alamazken, ailelerin ve çocukların 20 kişilik evlerde kalmak zorunda kaldığını belirtmektedir. Derneğe bağlı gıda bankasından gelen mültecilere yardım yapılırken bu yardımlar imkânlar dâhilinde olduğu için yetersiz kalmaktadır. Merkezin verdiği bilgilere göre, Suriyeli ailelerin bildirdikleri sadece Mersin’deki çocukların sayısı 417’e ulaşmış bulunmaktadır ve pasaportsuz giriş yaptıkları için hiçbir resmi kayıt yaptıramamaktadırlar. Dolayısıyla çocuklar için ne eğitim ne de gıda yardımı başvurusunda bulunamamaktadır.

1. Bakanlığınızın Suriye’den gelen özellikle çocukların beslenme, sağlık, barınma, eğitim gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması yönünde bir genelgesi ya da uygulaması var mıdır? Varsa bu genelgenin içeriği nedir?

2. 2011 yılından bu yana Suriye’den kaç çocuk göç etmiştir? Bu çocukların kaçı  kamplarda kalmaktadır, kaçı temel haklarına erişebilmektedir?

3. Pasaportsuz Türkiye giren ve kamplarda kalmayan Suriyeli mülteci sayısı nedir? Bu kişiler hangi illerde nerede kalmaktadır, bu konuda Bakanlığınız bilgisi var mıdır?

4. Pasaportsuz olduğu için hiçbir yardıma başvuramayan ve hiçbir talebini resmi olarak iletemeyen Suriye’den gelen özellikle kadın ve çocuklar için bir eylem planınız mevcut mu?