TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim ŞAHİN tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 25.01.2013
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili
İstanbul Samatya semtinde 28 Aralık 2012 tarihinde 85 yaşında Maritsa Küçük adlı Ermeni bir yurttaşın öldürülmesinden sonra 22 Ocak 2013 tarihinde S.A. adlı bir Ermeni vatandaşın saldırıya uğradığı basına yansımıştır. Maskeli bir erkeğin saldırısına uğrayan kadın çığlıklarını duyan komşular tarafından kurtarılabilmiştir. Arka arkaya gelen bu iki olay özellikle Ermeni vatandaşların can güvenliklerinin olmadığı yönünde tedirginlik yaşamalarına neden olurken, olay yerine incelemeye giden insan hakları örgütleri bu olayların örgütlü bir şekilde yapıldığına dair ciddi şüphelere sahip olduklarını açıklamışlardır.
Olayı takip eden sivil toplum örgütleri, son bir ayda 4 Ermeni kadının saldırıya uğradığını, bir kişinin hayatını kaybettiğini, bir kadının gözünü kaybettiği ve iki kadının da hastanelik olduğunu açıklamışlardır. Dolayısıyla yaşanan bu olayların münferit olmadığı, semtteki emniyet görevlilerine rağmen bu saldırıların devam etmesinin endişe verici olduğu söylenmiştir. Diğer yandan bu olaylar bir yandan da Ermeni vatandaşlara yönelik nefret suçlarıdır, saldırıya uğrayan Ermeni vatandaşlar üzerinden bir korku yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu tür olaylar 2009 yılında yine Ermeni vatandaşların yoğun olarak yaşadığı İstanbul Feriköy, Kurtuluş semtlerinde Ermenilerin evlerinin kapılarının işaretlenmesiyle yaşanmıştır. Söz konusu olayları İçişleri Bakanlığına vermiş olduğum önergeyle sorduğumda söz konusu bölgede bir fişleme olmadığı, sadece hırsızlık vakaları olduğu bildirilmiştir. Ancak yine de Bakanlık tarafından İstanbul’da Samatya, Feriköy, Kurtuluş gibi bölgelerde emniyetin fişleme gibi olayların yaşanmaması için özellikle tedbirli davranmaları bildirildiği yanıtta yer almıştır. Ek olarak Bakanlık tarafından, 24-28 Temmuz 2009 tarihlerinde gayri-müslim vatandaşların güvenliğinin sağlanması ve Ermenilere yönelik saldırıların önüne geçilmesi amacıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğüne ve ilgili birimlere gerekli önlemleri alınması hususunda bilgilendirme yapıldığı yanıtta belirtilmektedir. Ancak 2009 yılında emniyete bu yönde özel bir hassasiyet göstermeleri belirtilmesine rağmen Ermeni vatandaşlara yönelik tehdit ve saldırılar artmış hatta ölüm vakalarıyla sonuçlanır düzeye ulaşmıştır.
1. Samatya’da yaşanan son iki olayla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır? Bu olaylarla ilgili herhangi bir gözaltı gerçekleşmiş midir? Semt sakini Ermeni vatandaşların can güvenliğinin sağlanması için özel bir tedbir alınmış mıdır?
2. Bir ay önce bir kadının öldürülmüş olmasına rağmen neden Emniyet gerekli tedbirleri almamıştır? Emniyetin görevini yerine getirmemesi konusunda herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?
3. Arka arkaya gerçekleşen bu olayların örgütlü olabileceği, daha önce Feriköy ve Kurtuluş’ta olan olaylarla bağlantılı olabileceği araştırılmış mıdır?
4. Ermeni vatandaşları hedef alan bu olaylar Bakanlığınız tarafından özel olarak incelenmiş midir? Nedenleri araştırılmış mıdır? Bu konuda Ermeni vatandaşların can güvenliklerini artırıcı tedbirler alınmış mıdır?