TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın İdris Naim Şahin tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ıncı Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Erol DORA
Mardin Milletvekili
Türkiye’de cinsel sömürü amaçlı insan ticareti sorunu içerisindeki kadınlar ağırlıklı olarak Eski Sovyetler Birliği ve Doğu Avrupa ülkelerinden gelmekte veya getirilmektedir. Kadınların bir kısmı ev içi işler için gelip daha sonra fuhuş sektörüne dahil edilmekte bir kısmı ise ülkelerinden direk bu sektörde kullanılmak üzere getirilmektedir. Kaçak olarak cinsel sömürü odaklı çalıştırılan kadınlar temel insan haklarından sosyal, ekonomik ve kültürel haklara kadar birçok alanda hak ihlalleri ile karşı karşıya kalmaktadırlar.
Bu bağlamda;
1. Türkiye’ de 2012 yılı itibariyle insan ticareti mağduru kaç kadın bulunmaktadır?
2. Kadın ticareti sorununu önlemeye yönelik Bakanlığınız tarafından yapılan herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
3. Cinsel sömürü amaçlı insan ticareti, görev bölüşümü açısından Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde Asayiş Dairesi Başkanlığı, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Dairesi Başkanlığı ve Yabancılar, Hudut ve İltica Dairesi Başkanlığı’nın çalışma alanı içerisine girmektedir. İnsan ticareti suçuyla mücadele ederken birimlerin kendi içerisindeki görev dağılımından ortaya çıkan problemleri çözmek için nasıl bir yol izlenmektedir?
4. İnsan ticareti mağduru kadınlara ne gibi işlemler yapılmaktadır?
5. Soruşturma süreci sonrasında mağdurlar sınır dışı edilene kadar sığınma evlerine yerleştirilmektedir; fakat sığınma evleri Ankara, Antalya, İstanbul gibi illerde varken ülke genelinde yaygın değildir. Sığınma evlerinin yaygınlaştırılması için yürüttüğünüz herhangi bir proje bulunmakta mıdır?
6. İnsan ticareti mağduru kadınların sosyal ve psikolojik olarak rehabilitasyonlarına yönelik herhangi bir mekanizma geliştirme çabanız var mıdır?