İçişleri Bakanı'na; İstanbul Üniversitesi'ndeki saldırılar hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer GÜLER tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 17.04.2013          
 
 
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili

 

Üniversitelerde artan baskılar sonucunda muhalif ve özellikle Kürt öğrencilere yönelik baskılar giderek artmaktadır. Üniversitelerde meydana gelen olaylarda polisin ırkçı gruplar tarafında yer alması ve çoğu zaman saldıranların cezasız bırakılması bu olayların devam etmesini teşvik etmektedir. Bu nedenle son aylarda Dicle Üniversitesi’nde günlerce görsel basında yer alan ırkçı saldırıların yanı sıra İstanbul Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Tokat Üniversitesinde ve pek çok üniversitede benzer olaylar yaşanmaktadır. Basına yansıdığı kadarıyla sadece Ocak ayından 16 Nisan tarihine kadar 14 kez üniversitelerde saldırı gerçekleşmiştir, İstanbul Üniversitesi’nde neredeyse her ay bir saldırı sonucu öğrenciler yaralanmış, gözaltına alınmıştır. Bu olaylar sonucunda öğrencilerin çoğu eğitim haklarından mahrum edilmektedir. Farklı düşüncelerini dile getirdikleri için ve demokratik gösteri haklarını kullandıkları için saldırılara maruz kalan öğrenciler aynı zamanda üniversite yönetimleri tarafından cezalandırılmaktadır. Kınama, okuldan uzaklaştırma gibi cezalar neredeyse hiçbir gerekçe olmadan, sadece muhalif kesimden olması yeterli olarak uygulanırken, yüzlerce öğrenci de çeşitli bahanelerle okuldan atılmaktadır. Öğrenciler çoğu zaman eğitim hakkından mahrum bırakılmaktadır. Oysaki devletin görevi kişilerin eğitim haklarını güvence altına almaktır. İnsan Hakları Derneği’nin saldırıların olduğu üniversitelerde yaptığı gözlemlere dayalı raporlarında, saldırılarda polisin ve özel güvenliğin öğrencilere karşı tavır aldığı ve çoğu zaman saldırı sonrası saldıranlara dair hiçbir yaptırım uygulanmadığı gözler önüne serilmektedir. Aksine Ondokuz Mayıs Üniversitesinde faşistlerin saldırısına uğrayan 14 öğrencinin okuldan uzaklaştırma cezası verilmesinde olduğu gibi saldırıya maruz kalan öğrenciler cezalandırılmaktadır.

1.    2003 yılından günümüze kadar kaç öğrenci okuldan uzaklaştırılmıştır ve okulla ilişkisi kesilmiştir? Okuldan atılma gerekçeleri nedir?

2.    Okuldan atılan/ilişkisi kesilen öğrencilerin atıldıkları üniversiteler hangileridir? Bu öğrencilerin okulla ilişkilerinin kesilmesi konusunda üniversite yönetimlerin kararları incelenmiş midir?

3.    Üniversitelerde sistematik olarak gerçekleşen saldırıların arkasındaki gerçek nedenlerin ortaya çıkarılması ve provokasyona neden olmak isteyen grupların tespit edilmesi için bir araştırmanız olacak mı?

4.    Neredeyse her saldırı sonrasında polisin ve özel güvenliğin orantısız güç kullanarak Kürt ve sol görüşlü öğrencilere yönelik saldırılarda yer aldığı dikkate alınarak bu konuda emniyet biriminizde bir soruşturma başlattınız mı?

5.    Eğitim hayatından uzaklaştırılan öğrencilerin bu mağduriyetlerinin giderilmesi için herhangi bir uygulamanız oldu mu? Öğrencilerin eğitim haklarının ellerinden alınmasına neden olan ve üniversite yönetimlerinin keyfi uygulamalarına neden olan disiplin yönetmeliğini demokratik ilkelere göre yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?