TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Muammer GÜLER tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili
2012 senesinde basına da yansıyan Adıyaman ve Malatya’da Alevi ve Kürt vatandaşların evlerine işaretlemelerin yapılması ve tehdit edilmesi basına yansımıştır. Bu olaylar münferit olarak değerlendirilip, emniyet güçleri tarafından olayın provokasyon olabileceği üzerinde durulmamıştır. Ancak benzer bir olayla Adıyaman’da Kürtlerin ve Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Kayapınar Mahallesinde, partimizin bulunduğu binada ve sivil toplum örgütlerinin binalarında bulunan işaretlemelerle tekrar yaşanmıştır. 2 Mart 2013 tarihinde BDP, Kürdi-Der ve Pir Sultan Abdal Derneği şubesinin bulunduğu binaların giriş kapısına “üç hilal” simgesi yapıldığı kurumda çalışanlar tarafından görülmüştür ve işaretlenmeler basına da yansımıştır. BDP il binasının dış tarafında bulunan duvarında ise “ensenizdeyiz” yazısı görülmüştür. Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi, SES, KESK ve İHD şubelerinin bulunduğu binanın giriş kapısının üstüne de “üç hilal” sembollerinin çizildiği belirtilmektedir. Aynı zamanda sahiplerinin BDP’li olduğu bilinen Çardak Kafe ve Asmin Çiçekçilik gibi işyerlerinin girişlerinde de aynı sembollerin olduğu belirtilmektedir. Tüm işaretlemelerle ilgili kurumlar suç duyurusunda bulunmuştur ve olay yerinde incelemeler de yapılmıştır. Olay yerinde çevre işyerlerinin kamera kayıtları incelenmiştir ve 1 Mart gecesi saat 01.49’da KESK ve KURDİ_DER binasının bulunduğu sokağa üç gencin geldiği ve yüzünü gizlemeye çalışan iki kişinin KESK binasını sprey boya ile işaretledikleri görülmüştür. Kamera kayıtları ve daha önce de benzer olayların olması bu olayların organize olduğu yönünde kuşkuları güçlendirmektedir. Adıyaman valisinin basına yansıyan ifadesine göre olayın provokasyon olabileceği yönünde bir açıklama yapılmıştır.
1. Kurumlara yönelik işaretlemelerin kim yaptığı ve kimlerin organize ettiği yönünde bir soruşturma başlatılmış mıdır? Özellikle Kürt, Alevi vatandaşların ve demokratik kitle örgütlerinin seçilmiş olmasının nedenleri araştırılmış mıdır?
2. Daha önce Adıyaman’da yaşanan işaretleme ve provokasyon olaylarıyla ilgili hukuki bir süreç işletilmiş midir? İşletildiyse sonuçları nedir? Son yaşanan işaretlenmeler ile daha önceki olaylar arasında bir bağlantı olma olasılığı araştırılmış mıdır?
3. Adıyaman’da Alevi ve Kürt vatandaşların, demokratik kitle örgütlerinin yaşanan bu işaretlenme sonrasında kendilerine yönelik saldırıların artması yönündeki endişelerini giderici ne gibi tedbirler alınmıştır? Alınmadıysa nedeni nedir?
4. Alevilere yönelik geliştirilen sistematik tehditlere karşı Bakanlığınız ne gibi çalışmalar yapmıştır? Bugüne kadar bu olaylarla ilgili kaç kişi soruşturmadan geçirilmiştir? Kaç gözaltı, tutuklama olmuştur?