Yaz Saati Uygulamasında da YANILDINIZ !

29.09.2017

 

 

   7 eylül 2016 da Resmi Gazetede yayınlanan bakanlar kurulu kararıyla Türkiye’de yaz-kış saati ayrımına son verilmiş ve 30 ekimde 2016’da dünyada 76 ülke kış saati uygulamasına geçerken Türkiye hükümeti kalıcı olarak yaz saatinde kalma kararı almıştır. Gün ışığından faydalanma-enerji tasarrufu sağlama gerekçesiyle savundukları yaz saatinin uygulandığı kış aylarında yaklaşık 2.8 milyar lira zararla sonuçlanmıştır.

    Danıştay  yapılan başvurular neticesinde yaz saati uygulamasının yürütmesini durdurmuş, Hükümet ise Danıştay’ın kalıcı yaz saati uygulamasını durdurma kararını tanımayarak hukuksuzluğa devam etmiştir.

   Elektrik alanındaki bu zararı telafi edebilmek adına hükümet uygulama esnasında alışkanlık haline getirdiği baskılama yöntemlerine başvurmuş, özellikle sanayi, turizm alanlarında yaptığı elektrik kesintileriyle halkı binlerce lira zarara uğratmıştır. Halk tarafından aldığı tüm tepkilere rağmen iptal edilmemesindeki ısrar nedendir ?

    Uygulamanın açığa çıkardığı ekonomik zarar bir yana

Hükümet, uygulamalarıyla ziyadesiyle güvencesizleştirdiği Türkiye sokaklarında çocukların kışın ortasında zifiri karanlıkta yola koyulmasını hangi vicdan ve akılla onaylamaktadır. Tedbiren okul saatlerinin yaz saatine göre düzenleneceği ifade edilmesine rağmen, bunun da gerçekliliğinin olmadığı ortadadır. Eğitim sistemindeki keyfi uygulamalar ile yeterince zarara uğrayan aileler bu kez de çocuklarının can güvenliğinden endişe duyarak yaşamaya mahkum edilmektedir.

    Geçen sene yüzbinlerce emekçi, öğrenci, kadın, aile, kısacası toplumun tüm kesimleri kış aylarında uygulanan yaz saati uygulaması ile mağdur edilmiştir. Tüm bunlara rağmen yaz saati dayatmasını sürdüren iktidar bugün yargı kararıyla yaz saatini kalıcılaştırma uygulamasından vazgeçmek zorundadır.

   Toplumun yaşam koşullarını zorlayan bu uygulamanın bir an önce durdurulması ve Ekim sonunda kış saati uygulamasına geçilmesi gerekmektedir . Fakat Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak  Danıştay kararını tanımayacağını açıkladı. Bir bakan hukuku ve vatandaşların haklarını tanımıyorsa orada kanundan bahsedilemez. Ayrıca Enerji Bakanı hukuka uymak istemiyorsa orada kişisel çıkarları söz konusudur.

Yaz saati uygulaması kaldırılmalı ve AKP iktidarı Danıştay’ın vatandaşlar lehine verdiği karara uymalıdır.

 

 

Halkların Demokratik Kongresi

Yürütme Kurulu