Sedat Şenoğlu: Öcalan hem tehlikeyi görüyor hem çözüm sunuyor

02.05.2020

Ailesiyle 21 yıl sonra ilk kez telefonda görüşen PKK Lideri Öcalan’ın, ısrarla “Kürtlerin birliğini sağlamasını” salık vermesini değerlendiren HDK Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu, “Bütün halkların bir arada özgürce yaşamasının yolu, Kürtlerin özgürleşmesiyle mümkündür” dedi.

Irak Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (YNK) kontrolünde bulunan Zînî Wertê bölgesine Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), koronavirüs (Kovid-19) salgını gerekçe göstererek, pêşmerge güçlerini bölgeye kaydırdı. Güç kaydırılmasının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), bölgeyi ve uzun zamandır ambargo altında tutulan Mahmur Kampı çevresini bombaladı. Yaşanan bu gelişmeler, “Brakujî” çatışmasına yol açacağına neden olacağını söyleyen bölge halkı, Kürt aydın ve sanatçılar, KDP’ye Kürtlerin ulusal birliğine zarar verecek adımlardan uzak durması uyarısında bulundu. 

PKK Lideri Abdullah Öcalan, 21 yıl aradan sonra ilk kez kardeşi Mehmet Öcalan ile 27 Nisan’da yaptığı telefon görüşmesinde yaşanan bu gelişmeler üzerinde durdu. Öcalan, görüşmesinde İdris Barzani ile 1982 yılında imzalan 10 maddelik protokolü hatırlatarak, Kürtlerin “savaşa değil, birliğe ihtiyacı olduğunu” vurguladı. Yaşanan gelişmeleri yine “Kürt’ü Kürt’e kırdırma politikası” olarak tanımlayan Öcalan, “Şunu bilsinler Kürtlerin birliği olmazsa kimse Kürtler için bir şey yapmaz, kimseye güvenmesinler. Kürtler arasında kanın dökülmesi asla kabul edilemez” diyerek KDP, YNK ve PKK’nin ulusal birliği esas alması gerektiğinin altını çizdi.

Yaşanan bu gelişmeleri ve Öcalan’ın mesajlarını, Hakların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Sedat Şenoğlu değerlendirdi. 

DEMOGRAFİK YAPIYI DEĞİŞTİRMEK

Kürtlerin yaşadığı coğrafyada yıllardır demografik yapıyı değiştirmeye yönelik politikalar uygulandığı belirten Şenoğlu, Ortadoğu’da yaşanan birçok gelişmenin asıl nedeninin de demografik yapıyı değiştirmeye yönelik bu politikalar olduğunu ifade etti.

Yıllardır Kürtler üzerinde süren bu politikaların AKP iktidarı tarafında daha kapsamlı hale getirildiğini vurgulayan Şenoğlu, Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü operasyonlara işaret etti. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bu politikalarını defalarca kez kamuoyuna açıkladığını anımsatan Şenoğlu, KDP’nin de Erdoğan’ın bu politikalarına göz yumduğunu dile getirdi. Şenoğlu, örnek olarak ise 10 aya yakındır Mahmur’a uygulanan ambargoyu gösterdi. 

Şenoğlu, demografik yapıyı değiştirmeye yönelik politikaların çok kapsamlı değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Sadece iktisadi ve askeri bir çıkara dayanmıyor. Bu politikalar tekçi ve ırkçı çıkarımları gözeten, Kürtleri yok sayan politikalar. Bu politikalarla halklar arasında çatışma ve düşmanlaştırma tohumları ekilmek amaçlanıyor" dedi. 

‘TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDELER’

Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki son gelişmelerin emperyalist güçlerin demografik yapıyı değiştirmeye yönelik politikalarından ayrı değerlendirilemeyeceğinin altını çizen Şenoğlu, egemen güçlerin “Brakujî” yöntemiyle Kürt güçleri arasına nifak sokmaya çalıştığını dile getirdi.

Kürt ulusal birliği konusunda çok ciddi adımlar atılırken, Mesut Barzani’nin “Kürtler arasında bir daha asla brakujî olmayacak” açıklamalarına rağmen gerilimin tırmandığını belirten Şenoğlu, “Tüm bunlara rağmen bugün görüyoruz ki Barzani’nin Federe Kürdistan yönetiminde söz sahibi olan oğulları ve akrabaları bu politikaları uyguluyorlar. Bunu yaparken de Türkiye’deki mevcut rejimle işbirliği içinde yapıyorlar. Ama Kürtler kendi çıkarlarına hizmet etmeyen bu politikaları daha ilk günden dile getirdiler” diye belirtti.

KDP’nin salgını gerekçe göstererek, Zînî Wertê'ye pêşmerge güçlerinin kaydırılmasını ve gerilim artırmasını neden olduğunu söyleyen Şenoğlu, şunları belirtti: “Bunun ahlaki ve politik bakımdan izah edilecek bir tarafı yok. Kendi aşiretsel çıkarlarını korumaya çalışıyor. Kendi dar ulusçu ve ekonomik çıkarlarını gözetiyor. Kendi halkının öz gücüne güvenmektense gerici ve emperyalist güçlere sırtını dayıyor. Salgın tehlikesi, gülünç bir bahaneden başka bir şey değil.” 

ÖCALAN TEHLİKELERİ GÖRÜYOR

HDK Eş Sözcüsü, Öcalan’ın ise yaşanan bu gelişmeleri iyi okuyup, olası tehlikeleri gördüğü için uyarılarda bulunduğunu dile getirdi. Şenoğlu, “Sayın Öcalan hem tehlikeyi görüyor hem de tehlikeye karşı çözümü sunuyor. Öcalan; Ortadoğu’da barış, demokrasi ve özgürlüğün önünü açacak olan şeyin Kürtlerin birliğinden geçtiğini görüyor. Bunun olabilmesi için de Kürtlerin birliğine vurgu yapıyor. Nitekim 1982’de İdris Barzani ile imzalanan protokolde ‘brakujî’nin engellemesi ve Kürtlerin birliğinin oluşması için Ortadoğu için temel bir ihtiyaç olduğuna atıfta bulunuyor” ifadelerini kullandı.

KÜRTLERİN BİRLİĞİ 

Şenoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “Çünkü tarih bize demokrasi adına, özgürlükler adına eğer Ortadoğu coğrafyasında bir gelişme olacaksa bu da Kürtler arasında olan birliklerinde ve güç olmasında geçtiğini gösteriyor. Zaten Kürdistan coğrafyasındaki yıkıcılığının temel koşulu; Kürtlerin kendi arasında birliklerinin sağlayamamasından geliyor. Bunun farkında olan bölge ve emperyalist güçler de bu coğrafyada bunun üzerine politika geliştiriyorlar. Öcalan, emperyalist güçlerin Ortadoğu’da projeleri hayata geçirilirse Kürtleri katliamla yüz yüze kalacağını görüyor. Daha önceki görüşmelerinde de bunu belirtmişti. Kürtler, bu politikaları bertaraf etmek için kendi birliklerini sağlamaları gerekiyor. Öcalan buna dikkat çekiyor ve bu nedenle Kürtlerin birliğine vurgu yapıyor, uyarılarını o yönde yapıyor.”

ÖCALAN’IN FİKİRLERİ

Temel olan şeyin Öcalan’ın fikirlerinin dışarda güç kazanması olduğunu vurgulayan Şenoğlu, “Bütün halkların bir arada özgürce yaşamasının yolu Kürtlerin özgürleşmesiyle mümkündür” diye de ekledi. Öcalan’ın söylediği “yeni yaşam” ve “3’üncü yol” çizgisinin tam da bunu ifade ettiğini söyleyen Şenoğlu, “Halklar sorunu ancak halkların birliği çözebilir. Bu artık soyut bir şey de değil, Rojava’da bu çözüm önerisi somutluk kazandı. Kürt’ü, Arap’ı, Ermenisi, Süryani’si, Çerkes’i ile halklar kendi bağımsız iradeleriyle özgür bir statü kurdular. Bunu başardılar. Mesele bu çözümü bütün Ortadoğu’ya yaymaktır. Bizlerde HDK olarak da halkların özgürlüğü ve eşitliği için üzerimize düşen misyonu yerine getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

 

MA / Naci Kaya

http://mezopotamyaajansi22.com/tum-haberler/content/view/95256