Sedat Şenoğlu İstanbul Newrozu'ndan Seslendi

21.03.2021

Yüzbinlerin katıldığı Newroz'da halka hitap eden HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu, "Newroz umutsa, umut İmralı’da. Newroz birlikte yaşamsa bunun çözümü de İmralı'da" diyerek, tecridi mutlaka kıracaklarını söyledi. 
 
İstanbul’da "Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim" şiarıyla Yenikapı Meydanı’nda yapılan Newroz kutlamasına yüzbinlerce kişi katıldı. Erdal Bayrakoğlu’nun seslendirdiği Karadeniz şarkıları eşliğinde halk horon oynadı.

Daha sonra Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu konuştu. “Sizleri Newroz ateşi sıcaklığıyla selamlıyorum” diyerek konuşmasına başlayan Şenoğlu, “Buradayız, yan yanayız, kadınlar, erkekler olarak buradayız. Laz’ıyla, Pomak’ıyla, Ermeni’siyle, Kürt’üyle buradayız, hep birlikteyiz” dedi. “Bu toprakların canı kanıyız” diyen Şenoğlu, “Newroz’un ateşi etrafında bir araya geldik. Faşizmin tekçiliğine karşı, çokluğumuz, farklılığımız ve zenginliğimizle birlikteyiz. Halkların çiçek bahçesi gibiyiz. Selam olsun bu büyük coşku ve iradeyi ortaya koyanlara. Ateşin, Newroz’un çocuklarına selam olsun” diye ifade etti. 
 
‘SELAM OLSUN İMRALI’YA’
 
Alanda kadınların öncülük ettiğini sözlerine ekleyen Şenoğlu, “Kadınlar renkleriyle alanlardalar. Arinleri, Sakineleri görüyoruz. Kürt halkının yaratıcılığı, kendini var etmesini, özgürlük aşklarını görüyoruz. Mazlumları, Mazlumların çocuklarını görüyoruz. Haci Zengin’i görüyoruz. Selam olsun ‘Berxwedan Jiyane’ diyenlere. Selam olsun İmralı’ya” dedi.
 
ÇÖZÜM İMRALI’DA 
 
Şenoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Newroz umut demekse, umut İmralı’da yaşamaya devam ediyor. Newroz birlikte yaşamsa İmralı’da bunun çözümü var. Sayın Öcalan yılardır bunu dillendiriyor. İmralı’da barışın çözümünü dillendiriliyor. Eğer Newroz Türkiye’de demokrasi ise Kürtler için barış ise bunun çözümü İmralı’da.  İmralı’dan okunan mektupları hep beraber duyduk. Dolmabahçe Mutabakatını hatırlıyoruz ve yine hatırlıyoruz ki bu toplum Kürdü ile Türkü ile bütün inançları ile gelecek için büyük umutlar besledi, büyük duygular besledi. Silahlar durdu, çatışma bitti ve barış iklimi insanların hayatlarını heyecanlandırdı. Ama tecrit bu iklimi değiştirdi. Şimdi Newroz’u bitirmek istiyorlar, teslim almak istiyorlar. Halklar sussun istiyorlar” diye konuştu. 
 
"TECRİDİ MUTLAKA KALDIRACAĞIZ" 
 
“Tecridi mutlaka kaldıracağız” diyen Şenoğlu, “İmralı’nın sesi Abdullah Öcalan’ın sesi halklarla mutlaka buluşacaktır. Bu tecridi kıracağız. Mutlaka başaracağız. Kürt ve Türk halkının bir arada yaşamı için tecridi mutlaka kıracağız. Örgütlü bir toplumla özgürlükçü bir topluma mutlaka ulaşacağız. Demokrasiyi halkın bağrına mutlaka koyacağız. Demokratik cumhuriyet için her yerde direneceğiz, örgütleneceğiz, meclislerimizi mutlaka kuracağız. Newroz yenilmez, Newroz engellenemez. Bu Newroz’un en büyük mesajı budur. Yaşasın Newroz!” dedi. 
 
İSTANBUL SÖZLEŞMESİNE DİKKATİ ÇEKTİ 
 
HDP İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Beser Çelik ise, “Adaletsizce hukuksuzca gecenin bir vakti İstanbul Sözleşmesi feshedildi. Biz kadınlar bunu kabul etmiyoruz. Adaletsizliğe, hukuksuzluğa karşı Newroz ruhu ile 8 Mart ruhu ile Kadıköy’de bir araya geliyoruz” dedi. 
 
Newroz, sanatçı Veysi Ermiş’in seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla sona erdi.

İSTANBUL / MA