Sedat Şenoğlu: Çoklu krize karşı panzehir üretebiliriz

31.10.2020

Halkların Demokratik Kongresi’nin, ‘Çoklu Kriz’ tespitinden yola çıkarak “Kapitalizmin Krizine Karşı Halkların Ortak Mücadelesi” başlığıyla startını verdiği hamleye dair gerçekleştirilen basın toplantısında HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu’nun mesajı kamuoyuyla paylaşıldı. Tutsaklığının 51. gününde olan ve Silivri 9 Nolu Hapishanesi’nde bulunan Sedat Şenoğlu kaleme aldığı mesajı ile başlatılan hamleyi selamladı.

HDK Eşsözcüsü Sedat Şenoğlu’nun mesajı;

Değerli katılımcılar,

Öncelikle sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum.

Kriz, belirsizlik, geleceksizlik, güvencesizlik kavramlarının hem toplumsal hem de tek tek bireylerin haletiruhiyesini tanımlar hale geldiği bir dönemden geçiyoruz. Bölgemiz emperyalist güçlerin müdahil olduğu bir paylaşım savaşının arenası yapıldı. 2008’den beri her adımda derinleşen ekonomik ve siyasi krizler, toplumsal adaletsizliği derinleştirdi.  Her yıl binlerce emekçi işsizler ve açlar ordusuna katılıyor. Eğitim, sağlık, barınma gibi temel insan hakları şirketlerin kar kapısı yapıldı, toplum her türlü kamusal güvenceden yoksun hale getirildi. 

Demokrasinin uzun bir zamandır rafa kaldırılmasının yarattığı yıkımın iyice ayyuka çıktığı bir dönemden geçiyoruz. Saray etrafındaki küçük bir azınlık dışında toplumun her kesimi demokrasi kaybının ceremesini bir şekilde yaşıyor. Mesela ekolojik yıkım projeleri en fazla bu demokrasi kaybı nedeniyle; hukukun tam bir istikrarsızlaştırma, kuralsızlaştırma ve her türlü hak talebini engelleme aracı olarak kullanılması nedeniyle hayata geçiyor. Aynı şey pandemi koşullarında çalışmak zorunda bırakılan, hatta salgın bahane edilerek fabrikalarına kilitlenerek çalışmak zorunda olan işçiler için de geçerli. Avukatlar, sağlık emekçileri, mimar ve mühendisler, büro çalışanları da demokrasi kaybını mesleki örgütlerine yönelik yasa operasyonlarıyla yaşıyor. Kadınlar canlarıyla ödüyor yaşanan krizin bedelini.

Savaşın, güvenlikçi politikaların, demokrasinin rafa kaldırılmasının bedelini başta Kürt halkı olmak üzere halklarımız, bölge halkları ödüyor. Yurtta savaş dünyada savaş şiarıyla halklarımızın damarlarına şovenizm kanı pompalanıyor.

Bütün bu karanlık tablonun içinde bize umut ve güç verecek tek şey örgütlü toplum, örgütlü halk olma pratikleridir. Şairin dediği gibi, bizleri kurtaracak olan kendi kollarımızdır. Tarihin dersidir, örgütlü halk yenilmez. Halkların Demokratik Kongresi olarak çoklu krize karşı başlattığımız hamlemiz toplumun yeniden örgütlenmesi, örgütlerimizin yeniden örgütlenmesi ve örgütlü bir halk olarak karanlığı yenme hamlesidir. Toplumsal sorunların bireysel çözümleri yoktur. Her yerde, yerelde demokratik örgütlenmemizi geliştirerek, çoklu krize karşı panzehir üretebiliriz. Hepimize Kolay Gelsin

Dostlukla ve yoldaşlıkla...

Sedat Şenoğlu

HDK Eşsözcüsü