İstanbul’da Laz Enstitüsü'nün açılışını kutlamak amacıyla Caddebostan Kültür Merkezi'nde etkinlik düzenlendi. Etkinliğe eski milletvekilleri Mehmet Bekaroğlu ve HDK MYK üyesi Akın Birdal, HDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hatice Altınışık, HDK MYK üyesi sanatçı Suavi katıldı.
Etkinlik Ayşenur Kolivar'ın seslendirdiği ağıt ile başladı. Ardından Lazları anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Laz Enstitüsü'nün kurucularından eski milletvekili Mehmet Bekaroğlu bir konuşma yaptı. Bekaroğlu, ulus devletlerin tek tipleştirme politikalarının Lazlara da uygulandığını ve Lazların tek tipleştirildiğini söyledi. Çocukluk döneminde yaşadığı bir anıyı paylaşan Bekaroğlu, "Çocukken okulda tuvalete gitmek istediğimde Lazca söylediğimde öğretmenimin tokadını yedim" dedi. Enstitü'nün 17 Mayıs 2013 tarihinde kurulduğu belirten Bekaroğlu, 28 Ağustos 2013 tarihinde ise Milli Eğitim Bakanlığı'na Laz dilinin seçmeli ders olarak okutulması için başvuru yapıldığını ve kabul edildiğini söyledi. Lazca'nın seçmeli ders olarak kabul edilmesinin ardından okullarda okutulmaya başladığını ifade eden Bekaroğlu, Laz Enstitüsü'nün amacının Lazca'yı geliştirmek ve yaygınlaştırmak olduğunu belirtti.
Türkiye'de 600 bin Laz'ın olduğunu ama 250 bininin Lazca konuştuğunu belirten Bekaroğlu, Lazların kendi dillerini konuşmamasının sorumlusunun Lazlar olmadığını belirtti, “Bundan devlet sorumludur” dedi. Rize, Artvin ve Düzce illerinde bulunan üniversitelerde Lazca öğreten bölümlerin kurulmasını isteyen Bekaroğlu, Lazca TV-radyo programları için devletten destek istedi. Bekaroğlu, Lazların Türkiye'nin özgür olmasını istediğini ifade ederken, "Türkiye'nin özgürleşmesi demek Lazların özgürleşmesi demektir" dedi. Lazca'nın sadece Türkiye'de susturulmak istenmediğini Gürcistan'ın da Lazca'yı susturmak istediğini belirten Bekaroğlu, "Lazca Gürcistan'da Gürcü dilinin bir lehçesi olarak ifade ediliyor ve bu yönde bir çalışma yürütülüyor" dedi.
Etkinlikte konuşma yapan HDP milletvekili Levent Tüzel ise, "Özgür demokratik bir geleceği yaşayacağız" dedi, Laz Enstitüsü'nün de bu yönde bir katkısı olacağını söyledi. Tüzel, "Dileriz ki Lazlar fıkralara konu olmaktan çıksın, özgür bir toplum olsun" şeklinde konuştu.
İnsan hakları savunucusu, eski milletvekili ve HDK MYK üyesi Akın Birdal da etkinlikte kısa bir konuşma yaptı. Birdal, "İnsan hakları savunucuları olarak empati yaptık, ezilen ve emekçi halkların yanında olduk. Gün geldi Kürt olduk, gün geldi Ermeni, gün geldi Laz olduk" dedi.
Etkinlikte yapılan konuşmaların ardından Erdal Bayraktaroğlu ve Grup Marsis'in Lazca ezgileri ile horon oynandı. Etkinlik verilen kokteyl ile sona erdi.
(23.11.2013)