Kültürel Asimilasyona ve Sansüre Hep Birlikte Karşı Duracağız

25.02.2021

"Kültürel Asimilasyona ve Sansüre Karşı Sokaktayız!" diyerek 24 Şubat Çarşamba günü Avcılar Deprem Anıtı önünde gerçekleştirmek istediğimiz basın açıklamamız ve sokak etkinliğimiz kaymakamlığın yasaklama kararı gerekçe gösterilerek engellendi. Pandemiyi bir bahane olarak kullanarak uygulanan polis ablukasında yapamadığımız açıklamamızın Türkçe ve Kürtçe metinlerini kamuoyuyla paylaşıyoruz;

 

KÜLTÜREL ASİMİLASYONA VE SANSÜRE KARŞI SOKAKTAYIZ!

Sansür ve kültürel asimilasyon tekçi anlayışın temel politikasıdır. Tekçi anlayışa karşı mücadele ise; toplumsal barışı sağlamak adına gösterilebilecek en somut çabadır. Bu çabanın parçalarından biri olarak sansür duvarını yıkmak, kültürel asimilasyona karşı durmak için bir aradayız.

Gelin hayata geçirilmekte geç kalınmış temel başlangıçlar için mücadelemizi büyütelim. Aynı coğrafyada yaşayan tüm halkların, kültürlerin, inançların ve inançsızların; özgür ve yeni yaşam arzusunun sesini yükseltelim.

Anadilinde kültürel üretimler açığa çıkartma, anadilinde bilimsel çalışmalar yapma, anadilinde eğitim alma, anadilinde üretme hakkının; eşitlik ve adaletle kopmaz bağları olduğunu birlikte dillendirelim.

Gelin sanatın tek tipleştirilmesine hayır diyelim. Gözleri görmeyen, kulakları duymayan iktidarlara bir kez daha hatırlatıyoruz: Çözüm,hak taleplerini bastırmak değil; hakkı teslim etmektir.

Farklı halkların ve inançların bir arada yaşadığı topraklar üzerinde, hiçbir etnik kimlik, dil, kültür ya da din bir diğerinden üstün değildir, olamaz. Bu topraklarda farklı halkların ve inançların yaşadıklarını unutturmayı hedefleyen devlet anlayışı; Ermeni ve Süryanilere ait mezarlıkların, okulların, kiliselerin büyük bir kısmını yok etmiş, yok edemediğini gasp etmiş; Cemevlerini yok saymış, Kürtçe olan şehir adlarını değiştirmiştir. Bir bütünen kültürel hafızayı yok edip yozlaşmayı hedeflemiştir. Devletin her kademesinde yapılan fişlemeler, ders kitaplarındaki hakaret ve nefret söylemleri, okullar ve inanç merkezlerinin üzerindeki tahakküm, ‘tekçi’ ve baskıcı devlet anlayışının en açık göstergeleri olmuştur. .Özellikle de son dönemde, birçok disiplinde çalışmalarını yürüten kültür ve sanat kurumlarının operasyonlarla basılması, kriminalize edilmeye çalışılması, kapatılması ortaya konulmuş büyük emeklere yapılmış saldırılardır.Birçok somut örneğin yaşatılması halkların öz değerlerini kaybetmelerine, hafızalardan silinmek istenmesine neden olmaktan başka bir şey değildir.

Dünya tarihindeki örneklerden biliyoruz ki, kültürel hafızayı yok etmek kültürel soykırımdır, bir insanlık suçudur. Öncelikle bu suçları kabullenmek ve hakikatlerle yüzleşmek toplumsal barışın inşasında taşları yerine oturtacaktır.Eşit, adil, özgür bir geleceği kurabilmek de ancak böyle mümkün olacaktır.

Asimilasyonla, inkar ve imha politikalarıyla halkları hedef alan; sansür yoluyla sanatı devasa kafeslere sıkıştırmaya çalışan anlayışın karşısında yine kültür ve sanatla direneceğiz. Üretimlerimiz ve değerlerimiz yaratılmaya çalışılan korku duvarlarını, baskı ve saldırıları her daim bertaraf edecektir.

HDK İstanbul Kültür Sanat Komisyonu

HDP İstanbul Kültür Sanat Komisyonu

HDK İstanbul Gençlik Meclisi

HDP İstanbul Gençlik Meclisi

 

 

EM LI DIJÎ PIŞAFTINA ÇANDÎ Û SANSORÊ LI SIKAKAN IN!

Sansor û pişaftina çandî polîtîkaya sereke ya feraseta tekperest e. Têkoşîna li dijî feraseta tekperest jî hewla herî berbiçav e ji bo pêkanîna aşitîya civakî. Wek yek ji parçeyên vê hewlê em hatine ba hev ji bo ku em dîwarê sansorê hilweşînin û li dijî pişaftina çandî bisekinin. Werin em têkoşîna xwe mezin bikin ji bo destpêkên bingehîn ku dereng mane ji bo pêkhatinê. Em dengê daxwaza jîyaneke azad û nû ya hemû gel, çand, bawermend û nebawermendan bilind bikin ku li ser heman erdnîgarîyê dijîn.

Em bi hev re bînin ziman ku hilberandina çandî bi zimanê dayikê, çêkirina xebatên zanistî bi zimanê dayikê, perwerdeya bi zimanê dayikê û mafê hilberandina bi zimanê dayikê têkilîyeke wan a nequtbar bi wekhevî û edaletê re heye.

Werin em bêjin na ji yekrengkirina hunerê re. Em careke din bi bîra wan desthilatdaran bixin ku çavên wan nabînin û guhên wan nabihîzin: Çareserî ne serkutkirina daxwazên mafan e; çareserî radestkirina mafan e.

Li ser erdên ku gel û bawerîyên cihêwaz bi hev re lê dijîn; tu nasnameyeke etnîk, ziman çand yan jî dîn ji yeka din serdesttir nîn e û nikare bibe. Feraseta dewletê ya ku armanc dike tecrubeyên wan gel û bawerîyên cihêwaz bide jibîrkirin ku li ser van erdan dijîn; beşeke mezin a goristan, dibistan û dêrên ermenî û suryanîyan tune kirîye û yên nekarîye tune bike jî xesp kirine.  Cemxane tune hesibandine û navên kurdî yên bajaran guhertine. Bi temamî armanc kirîye ku bîra çandî tune û dejenere bike. Hedefnîşandanên ku di her asteke dewletê de hatine kirin, gotinên heqeretkirin û nefretkirinê yên di kitêbên dersan de, zordestîya li ser dibistan û navendên bawerîyan nîşaneyên herî berbiçav ên feraseta dewletê ya tekperest û zordest in. Bi taybetî di demên dawî de biserdegirtinên sazîyên çand û hunerê ku di gelek waran de xebatan dimeşînin, hewla krîmînalîzekirina wan, girtina wan hêrişên mezin in li keda heyî ya mezin. Ev nimûneyên hêrişan ên bi vî rengî tenê dibin sedema wê yekê ku gel nirxên xwe yên cewherî winda bikin û ji bîra wan pak bibin.

Em ji nimûneyên ji dîroka cîhanê dizanin ku tunekirina bîra çandî qirkirina çandî ye, tawanek e li dijî mirovahîyê.

Pêşî qebûlkirina van tawanan û rûbirûbûna bi heqîqetê re dê bibe kevirê bingehîn ji bo avakirina aşitîya civakî. Avakirina siberojeke wekhev, adil û azad jî tenê bi vî rengî dikare mumkîn be.

Ewên ku bi polîtîkayên pişaftin, înkar û îmhayê gelan hedef digirin û feraseta ku hewl dide bi rêya sansorê hunerê di nav rekehên dêwasa de asê bihêle, em ê dîsan li dijî wan bi çand û hunerê li ber xwe bidin.

Berhem û nirxên me dê wan hemû dîwarên tirsê, zext û hêrişan her tim berteref bikin.

Komîsyona Çand û Hunerê ya HDK’ê ya Stenbolê

Komîsyona Çand û Hunerê ya HDP’ê ya Stenbolê

Meclîsa Ciwanan ya HDK’ê ya Stenbolê

Meclîsa Ciwanan ya HDP’ê ya Stenbolê