İçinde Konya HDk İl Meclisi'nin de yer aldığı Konya Demokrasi Platformu'nun 16 Mart'ta yaptığı açıklamanaın basın metni ektedir.
BASINA VE KAMUOYUNA
Baharın gelişini müjdeleyen Mart ayı yakın tarihimizde yaşanan insanlık dışı katliamlar nedeniyle toplumsal belleğimizde "acılar, katliamlar ayı" olarak yer etmiştir. Beyazıt, Halepçe, Gazi ve Sivas katliamları üzerlerinden on yıllar geçmiş olsa bile hala yüreklerimizdeki acıları, hafızalarımızdaki tazeliğini korumaktadır
16 Mart 1988 günü Halepçe’de Kürtlere yönelik bir katliam yaşandı. Dönemin Saddam yönetimi, tarafından kimyasal ve biyolojik silahlar kullanılarak çoğunluğu Kürt olan kadın, çocuk, yaşlı, genç 5 bini aşkın Halepçeli Kürt katledildi.
Saddam diktatörlüğü altındaki Irak sınırları içinde yaşayan Kürtlere yönelik gerçekleştirilen katliam insanlık tarihinin utanç sayfalarından biri olarak yer almaktadır.
Kürtlerin ulusal hak eşitliği taleplerini birçok kez silah kullanarak bastırmak isteyen Saddam yönetimi, vahşi bir yönteme başvurmuştur. Saddam, ulusal hak taleplerini bastırmak için emperyalist ülkelerden elde ettiği anlaşılan kimyasal ve biyolojik silahlar kullanarak insanlık tarihine bir katliamcı olarak geçti.
12 Mart 2004 tarihinde Suriye’nin Kamışlı şehrinde bir futbol maçı bahane edilerek dönemin Esat rejimi tarafından 36 Kürt insanı katledilmiştir. Kürtlerin yaşadıkları topraklarda uğradıkları katliamlar zincirinin bir acı halkası olarak tarihe geçmiştir.
12 Mart 1971 askeri darbesinin hemen ardından oluşturulmaya çalışılan durum yaşanan katliamlarla devam etmiştir. Gerici ve faşist yapılanmaların önünü açan bu askeri darbe ülkede oluşan katliamların en büyük adımıdır.
16 Mart 1978’de İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi önünde kontrgerilla ve sivil faşistler tarafından gerçekleştirilen bombalı ve silahlı saldırıda 7 öğrenci hayatını kaybetti. Saldırıda 41 öğrenci de yaralandı. Dava dosyası kapatıldı. 16 Mart Beyazıt katliamı da Türkiye’de işlenen onca katliam gibi karanlıkta bırakıldı.
12 Mart 1995 günü, bundan tam 18 yıl önce, İstanbul`da Gazi Mahallesi`ne giren araçlardan açılan ateşle bir postane, üç kahvehane tarandı. Silahlı saldırıya karşı Gazi Mahallesi halkı sokaklara döküldü, saldırının hesabını sormak için karakola doğru yürümeye başladı. Polis bu kez yürüyenlere ateş açtı ve iki gün boyunca silahlı saldırı sürdürüldü. Saldırıların sonucunda 22 kişi öldürüldü, 300 kişi yaralandı.
Yaşanan katliamlar karşısında kör, sağır, dilsiz kalanlar bugün de tarihin karanlık sayfalarına yenilerini eklemeye, katliamcılara, tetikçilere kol kanat germeye, yaşananların hafızalardan silinmesi için ellerinden geleni yapmaya devam etmektedir. Ancak insanlığın hedef alındığı katliamları ve ardındaki kirli ilişkileri unutmak değil hatırlamak, unutturmamak esastır. Yeni katliamlara meydan vermemek için, barış, eşitlik, özgürlük, adaletin hâkim olduğu bir dünya yaratma mücadelemizi yükselteceğiz.
KONYA DEMOKRASİ PLATFORMU
Halkların Demokratik Kongresi(HDK), Halkevleri,78’ler Girişimi, BDP, Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, Öğrenci Kollektifleri, Emekli-Sen