İstanbul Newroz’da ‘Tecrit duvarları yıkılsın’ dedi!

22.03.2022

 

İSTANBUL - Newroz’un coşkuyla kutlandığı İstanbul Newrozu’nu ve alandan halkların verdiği mesajları değerlendiren HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, “Halkımız hem iktidara, hem de ezenlere en güçlü cevabı vermiş oldu. Halk çok net bir şekilde İmralı tecridinin, Sayın Öcalan’a karşı uygulanan bu yasağa karşı tavrını; sözüyle, sloganıyla ifade etti. Açık açık söyledi” dedi.

İstanbul Newrozu bu yıl “Dem dema serkeftinê ye (Şimdi kazanma zamanı)” şiarıyla dün Yenikapı Meydanı’nda büyük bir coşkuyla kutlandı. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde hazırlıkları haftalar öncesinden başlayan Newroz, son yıllardaki en fazla katılımın olduğu, görkemli kutlamalardan biri oldu. “Halkların Bahçesi” olarak betimlenen İstanbul Newrozu, Kürt, Ermeni, Laz, Çerkes, Türk ile birlikte her kesimden halkları barındıran çok renkli bir Newroz oldu. İşçiler, emekçiler, kadınlar, gençler, farklı

inanç ve etnik grupları, çeşitli sivil toplum örgütleri, farklı siyasi partiler ve örgütler bayrakları, sloganları ve renkleriyle Newroz alanını doldurdu.

Kesintisiz sürdürülen slogan: Biji serok Apo

Bu renklilik ve coşku omuz omuza çekilen halaylara da yansıdı. Öte yandan Demokrasi İttifakı bileşenleri de Newroz’a damga vurarak, güçlü bir birliktelik mesajı verdi. Bu anlamıyla “Özgürlük Newrozu” olarak da belirtilen 2022 Newrozu’nun şiarının karşılık bulduğu yerlerden biri de İstanbul Newrozu oldu. Yüzbinlerce kişi Yenikapı Newroz’unda tek bir ağızdan ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep etti. Kutlamaların başladığı ilk andan son ana kadar Abdullah Öcalan için atılan sloganlar bir kez olsun durmadı, karlı havaya aldırış etmeyen yüzbinler durmaksızın, “Biji serok Apo”, “Be serok jiyan nabe” sloganları attı. Ulusal kıyafetleri ve sarı, kırmızı, yeşil renkleriyle alana akan yüzbinler, inatla sürdürdükleri mücadeleden asla vazgeçmeyeceklerinin mesajını da verdi.

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, görkemli 2022 İstanbul Newrozu’na ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulunarak, yüzbinlerin PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlük talebini haykırmaktan vazgeçmeyeceğinin mesajını verdi.

‘Yüzbinler en güçlü cevabı verdi’

Newroz öncesinde tüm toplumsal kesimlere ve Kürt halkına çağrı yaptıklarını söyleyen Esengül, “Emek alanından, kadın alanından, çevre mücadelesi yürütenlerin bu alanda buluşacağını, birlikte güç biriktireceğini söylemiştik” diye konuştu. Halkların İstanbul Newrozu’nda çok güçlü bir mesaj verdiğini paylaşan Esengül, “Halkımız hem iktidara, hem de ezenlere en güçlü cevabı vermiş oldu” dedi. Yüzbinlerin Newroz alanında bir araya geldiğini kaydeden Esengül, “İstanbul’un bu soğuğuna, hava şartlarına, bütün engellemelerine rağmen kadın, çocuk alana aktılar” ifadelerini kullandı.

‘Denize akan ırmaklar gibi alana aktılar!’

Akın akın alana akan halkların mücadelelerini Newroz’la kat ve kat güçlendirdiklerini dile getiren Esengül,  “Halkın verdiği cevap şunu gösteriyor, özgürlük mücadelesi engellenemez, emek mücadelesi engellenemez. Sistemin kendileri üzerinde kurmaya çalıştığı bütün baskılara rağmen halklar akın akın denize akan ırmaklar gibi alana aktılar. Demokratik mücadeleyi de bu şekilde büyütecek, yükseltecekler” diye belirtti.

Ayrıca Newroz’a katılan tüm halklara teşekkür eden Esengül, Newroz’u asıl var edenlerin tüm renkleri, halayları ve zılgıtlarıyla halklar olduğunun altını çizdi.

‘Halk kendisine Önderlik yapanları sahiplendi!’

Halkın aynı zamanda Newroz’da çok net bir mesaj daha verdiğini belirten Esengül, “Halk çok net bir şekilde İmralı tecridinin, Sayın Öcalan’a karşı uygulanan bu yasağa karşı tavrını sözüyle, sloganıyla ifade etti, açık açık söyledi. Dolayısıyla sistem ne kadar bu tecritle Kürt toplumunu, Kürt halkını baskı altına almaya, sindirmeye çalışırsa çalışsın, halk hem kendisine Önderlik yapanları, hem de demokratik siyaset alanında mücadele edenleri sahiplendiğini çok net bir şekilde gösterdi” şeklinde konuştu.

‘Tecridin duvarlarının yıkılması talebi sürecek!’

Kürt halkı nezdinde halkların taleplerinin yalnızca Newroz’da değil mücadelenin her alanında süreceğini ifade eden Esengül, “Bugün İstanbul’da, yarın yine aynı şekilde yüzbinlerin meydanlara, alanlara akarak kendi demokratik taleplerini, özgürlük taleplerini ve aynı zamanda tecridin duvarlarının yıkılması talebini ifade edeceklerdir. Yüzbinler bunu bugün bize çok net bir şekilde göstermiş oldu” mesajını verdi.

Via/ JinNews