Şengal'e yönelik IŞİD saldırılarından sonra katliamdan kaçarak Türkiye ve Kürdistan'ın bir çok bölgesine dağılarak mülteci duruma düşen Êzidîler için yürütülen yardım çalışmalarını koordine etmek, onların sorunları ile ilgilenmek için yürütülen çalışmaları ortaklaştırmak ve merkezileştirmek amacıyla HDP ve HDK, Ortak Merkezi Dayanışma Koordinasyonu kurdu. Konuya ilişkin HDP Ankara il binasında açıklama yapan Merkezi Koordinasyon üyeleri yardımlar için duyarlılık çağrısı yaptı. Koordinasyon üyesi Betül Yarar, bölgede yaşanan katliamlara ve Êzidî halkının dramına dikkat çekerek, "Bu halklarla dayanışma ve kaçan sığınmacılara yardımda bulunmak kaçınılmaz olarak, gerek HDP'nin gerekse HDK'nın acil insani ve politik bir sorunu" olduğunu söyledi.
Mültecilerin bir kısmının kandırılarak yada yönlendirilerek İç Anadolu bölgesine yönlendirildiğini ve burada ciddi mağduriyetler yaşadığının altını çizen Yarar, "Şengal'den Gazze'ye Dayanışma Koordinasyonu" adıyla yürütecekleri çalışmalar kapsamında İç Anadolu'daki mültecilerin durumuyla yakından ilgilendiklerini söyledi. Yürütecekleri çalışmalar kapsamında STK'larla işbirliği geliştirmek, aydın ve sanatçılarla ortak etkinlikler düzenlemek, kamuoyu duyarlılığı artırmak için panel, form, halk toplantıları gibi aktivitiler düzenlemek, acil ihtiyaçları gidermek gibi faaliyetler yürüteceklerini belirten Yarar, çalışmalarının en önemli boyutunu bölgedeki Êzidî köylerinin yeniden inşa edilerek oralara yerleştirilmelerini amaçladıklarının altını çizdi. Mültecilerin sağlık sorunlarına da dikkat çeken Yarar, bu sorunların giderilmesi içinde TTB, Psikologlar Derneği, Eczacılar Derneği ile görüşme yapacaklarının altını çizdi.
Koordinasyon üyesi Mehmet Doymaz ise merkezi koordinasyona bağlı olarak yerel komisyonlar örgütlediklerini önemli çalışmalarından birinin de İç Anadoluya dağılmış ve buralarda mağdur edilen aileleri Kürdistan'daki kamplara yönlendirmek olduğunu söyledi. Doymaz, bu amaçla kurulan ikna komisyonun yürüttüğü çalışmalar kapsamında Niğde, Aksaray ve Karaman'daki mültecilerden önemli bir kısmının bölgeye geri gönderildiğini söyledi. Mültecilere yönelik ististmara dikkat çekerek, "300-400 TL'lik evleri mültecilere 1400 dolara kiralıyorlar" diyen Doymaz, bu konuyla da mücadele ettiklerini söyledi. Doymaz, bölgeye beklentilerin çok üstünde bir mülteci akını olduğunu ve zaman zaman bunların ihtiyaçlarının karşılanmasında ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, duyarlılık çağrısı yaptı. Özellikle BM ve Türkiye hükümetini "yardım yapmamakla ve duyarsız kalmakla" eleştiren Doymaz, "BM bazı mültecileri vaadlerle İç Anadolu'ya yönlendiriyor fakat buralarda kamplar yok, kendilerine sahip çıkılmıyor ve kaderlerine terk ediliyorlar" diye konuştu. Doymaz son olarak bazı bölgelerde mültecilerin yiyecek stoklarının tükendiğini ve komisyonlara nakdi yardımların yapılmasını isteyerek, "Çünkü özellikle batı illerinde yapılan giyim ve yiyecek yardımlarını yerine ulaştırmak külfetli bir iş. Onun yerine para yardımı kampanya hesaplarına yatırılırsa, ihtiyaçları karşılamak o kadar kolay olur" diye konuştu.
04.09.2014