HDK’nın İlk Konuğu: “Tepecik Hayal Okulu”

01.03.2020

1 Mart Pazar günü konferans salonumuzda tatlı bir heyecan içindeydik. İstanbul Kültür ve Sanat Komisyonu olarak bir süredir planladığımız sinema ve sanat buluşmaları nedeniyle. İlk konuğumuz “Tepecik Hayal Okulu” oldu. Belgesel’in yönetmeni Güliz Sağlam da aramızdaydı.

 

Film, özgün kısa filimleri ve yaşamına sığdırabildiği tek uzun metrajı “Karpuz Kabuğundan Gemiler Yapmak”la tanıdığımız yönetmen Ahmet Uluçay hakkındaydı. Uluçay Kütahya Tavşanlı Tepecik köyünde doğmuş, çocukluğunda tanıştığı sinemayla hayallerinin peşinden koşan, kendi kendini yetiştirmiş bir sinemacı. 2009’da kaybettiğimiz Uluçay’ın, hastane koridorlarından köye, düşle gerçeğin arasındaki hayallerinden çocukluğa serüvenini hep birlikte izledik.

 

Gösterim sonrası yapılan söyleşide yönetmen Güliz Sağlam filmin macerasından, yaşadıkları zorluklardan söz etti, soruları yanıtladı. Film konuşulduğu kadar filmin dokunduklarını da konuştuk hep birlikte. İki saat süren söyleşide; tüm zorluklara rağmen işine aşkla bağlı olmaktan, hayallerin peşinden koşmaktan, sinema sektörünün durumundan, sansürden, otosansürden bahsettik.

Elbette tek seferlik bir şey değil bu. Her ay HDK konferans salonunda başka filmler ve başka yönetmenlerle buluşacağız. Sadece sinemayı ve konuk ettiğimiz filmi değil; sanatın her dalında etkinlikler ile bu üretimlerin ekseninde dokunduğu toplumsal meseleleri, kültür sanat politikalarını da konuşacağız. Tüm etkinliklerimizi youtube kanalımızda paylaşarak sanata ve tarihe dair sözümüzü hem kolektifleştirmek hem de geleceğe bırakmak istiyoruz.  

Yeni gösterime hepinizi bekleriz.