HDK Eşit Yurttaşlık Hakkı Mücadelesinde Romanlarla El Ele

08.04.2020

8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde, eşit yurttaşlık hakkı mücadelesinde Romanlarla el ele

Romanların hakları ve kimliklerinin tanınması için birleşik ve ortak bir uluslararası mücadelenin gerekliliğini ilan ettikleri 1971’deki ilk Dünya Roman Kongresi’nin yıldönümü olan 8 Nisan Dünya Romanlar Günü’nde Halkların Demokratik Kongresi olarak ayrımcılık ve baskıdan özgürleşme ve eşit yurttaşlık hakkı mücadelesinde Romanlarla el eleyiz.

Kültürel ve etnik kimliği de içeren bir nüfus sayımıyla doğrulanmış olmamakla birlikte Türkiye ve Kürdistan’da tahminen 4-5 milyon arasında Roman yaşıyor. Romanlar istisnasız dünyanın bütün ülkelerinde, Türkiye de dâhil bütün ulus-devletlerde ayrımcılığa uğrayan tek topluluk oldukları gibi bu ayrımcılıktan en çok zarar gören, en yoksul, en yoksun, en çok dışlanan topluluk da Romanlar. Var olan hiçbir yönetim tarafından kamusal kaynaklar ayrılmayınca barınma, eğitim, istihdam, sağlık konusunda da Romanlar için görünür hiç bir ilerleme gerçekleşmedi.

Öte yandan kapitalist piyasa ve ırkçı zihniyetin egemenliği de Romanların hayatını her geçen gün daha çekilmez kılmaya devam ediyor. Yerel yönetimlerin rantçı kentsel dönüşüm stratejileri, İstanbul, Bursa, İzmit, Aydın vb. kentlerde gözlerini Romanların yaşadıkları semtlere dikiyor. Örneğin, Romanların Türkiye’deki en eski tarihsel yerleşmesi, İstanbul’un Sulukule semti, Fatih Belediyesi’nin 2 Kasım 2007’de başlattığı kentsel dönüşüm uygulamasıyla yerle bir edilmiş, Romanların arazileri AKP ileri gelenlerine yok pahasına devredilmiş, Romanlar da tarihsel yaşam alanlarından 60 kilometre uzaklıktaki Kayabaşı TOKİ konutlarına gönderilmişti. Uygulama 9 yıl sonra Danıştay kararıyla iptal edildi ama Romanlar artık Sulukule’ye dönemiyor, yabancısı oldukları semtlerde itilip kakılmaya devam ediyor. Yerlerinden edilen çocukların okul devamsızlığı ve okul terki yeni kuşakların en ciddi sorunu.

Romanlara yönelik ayrımcı uygulamalar da önyargılar ve ayrımcı dil de gerek devlet kurumları gerek medya eliyle her gün fütursuzca yeniden üretiliyor.

HDK, Roman halkının Türkiye'nin bütün ezilen halklarıyla bir arada dayanışma ve mücadele ortaklığı kurması için çabalarını sürdürüyor. HDK bütün bileşenleriyle birlikte resmi ayrımcılığa ve toplumsal önyargılara karşı Romanların eşitlik ve onur mücadelesinin tüm taleplerini gündemde tutmaya devam edecektir.

 

Halkların Demokratik Kongresi

YÜRÜTME KURULU