Faşizme Karşı HDP’yi Birlikte Savunalım

17.06.2021

Bugün İzmir Konak ilçesindeki HDP parti binasına giren Onur Gencer adlı faşist katil, parti çalışanı Deniz Poyraz’ı katletti, parti binasını kundakladı. HDP’ye yönelik bu alçakça saldırıyı lanetliyoruz, halklarımıza ve Deniz Poyraz’ın ailesine başsağlığı ve metanet diliyoruz.

Bu katliamcı saldırının, HDP il binasını 7 gün 24 saat abluka altında tutan İzmir emniyet güçlerinin bilgisi ve yol vermesi dışında gerçekleştirilmiş olabileceği düşünülemez. Ülkeyi sürüklediği ağır siyasal, ekonomik, sosyal krizin üzerine, IŞİD çetelerinden uyuşturucu bağlantılarına kadar çete-mafya ilişkileri deşifre olan Saray iktidarının ve her fırsatta HDP’ye yönelik linç kampanyasına katılan medyanın bu saldırının faili olduğu aşikârdır.

Siyasilere yapılan linç girişimlerine “bu daha iyi günleriniz” diyerek arka çıkan, “7 Haziran’ı unutmayın” diyerek ittifaklarına ve tabanına mesaj veren iktidar bu saldırı ile bakışları HDP’ye çevirerek Saray’daki iç çatlaklarını sıvamaya çalışmaktadır.

İktidar tam 6 yıldır, Kürt sorununu inkâr, imha, savaş ve işgal politikaları doğrultusunda bir OHAL ve darbe süreci işletmektedir. Katilin sosyal medyaya yansıyan portresi, iktidarın içerde ve dışarda yarattığı savaş ortamının ürünü olduğunu göstermektedir. HDP’yi yok etmek için gerçekleştirilen saldırılar da bunun parçasıdır. Anayasanın, yasaların çiğnenerek, eşbaşkanlarının, milletvekillerinin ve üyelerinin tutuklanmasından belediyelere kayyum atanması ve belediye eşbaşkanlarının tutuklanmasına, Kobanê Davası’na ve 400’ü aşkın kişiye siyaset yasağı istenen HDP kapatma davasına kadar sürdürülegelen bu saldırıların tüm anti faşist ve demokratik güçlere yönelik bir OHAL ve darbe süreci olduğu da çok iyi bilinmektedir. Gelinen nokta, hukukun araçsallaştırılmasından hukuk-dışılığın aleni olarak sahiplenildiği bir evreye varıldığını göstermektedir.

Tüm demokrasi ve özgürlük güçlerinin, OHAL ve darbelerle kaybedilen özgürlüklerin kazanılması, yaşanan toplumsal, ekonomik ve siyasi yozlaşma ve çürümeden kurtulmak için, birlikte mücadele etmekten başka şansı ve başka yolu yoktur. Tüm muhalefet güçlerinin de HDP’nin yanında açık ve eylemli tutum takınması, meşru siyaset alanının büsbütün ortadan kaldırılmaması için bugüne kadar üstlenmedikleri sorumluluğu yerine getirme fırsatı olacaktır.

Tüm demokrasi güçlerini bu saldırıyı faşizme karşı en geniş demokrasi ve özgürlük cephesinde buluşmak ve birlikte mücadele etmek için bir imkâna dönüştürmeye davet ediyoruz. Deniz Poyraz şahsında demokrasi mücadelesinde toprağa düşenlere borcumuzdur!

 Halkların Demokratik Kongresi

Yürütme Kurulu