Bizler, Emekliler ve Yaşlılar da 1 Mayıs’lardayız!

30.04.2020

·1 Mayıs tüm dünya işçi sınıfı ve tüm emekçilerini birleştiren sekiz saatlik iş günü talebi ile birlikte başlamış, işçi sınıfı ve dostlarının enternasyonalist birlik, mücadele ve dayanışma günüdür.

·1 Mayıs, ülkemizde devletin işçi sınıfı ve dostlarının siyasal ve sendikal örgütlerine yönelik şiddeti, baskısı ile de mücadele ve direniş günüdür.

·İşçi sınıfı ve emekçilere karşı daha fazla kâr amacıyla yapılan saldırılardan ve hak gasplarından emekliler ve yaşlılar da payına düşeni almış, yoksullaşmıştır. Sosyal güvenlik sistemi esneklik ve kuralsızlık yönünde yeniden düzenlenerek sağlık güvencesi, emeklilik güvencesi, yaşlılık güvencesi yok denecek kadar aza indirilip “BES” dayatmasıyla bir kâr pazarı olarak özel sektöre bırakıldı, paralı hale getirildi, üretim azaltıldı, işsizlik ve yoksulluk devasa boyutlara ulaştı.

·Sermaye sınıfı dışında herkes geçim derdine düşmüşken, bir de bütün dünya işçi-köylü ve emekçilerinin sorunu salgın ortaya çıkınca kriz daha da derinleşti.

·Devlet bu salgınla mücadeleyi de bahane ederek daha fazla kâr amacıyla sınıf baskısını artırıyor.

·“Ulusal Eylem Planı”nda “yaşlılar bizim baş tacımızdır, biz yaşlılarımıza saygılıyız” dense de, emeklileri ve yaşlıları yıllardır bütçeye ve topluma yük gibi göstermeye çalışan devlet, salgın karşısında da 65 yaşının üstündekileri (ve 20 yaşının altındakileri) cezayla, tehditle -ama tabii “işe gitmiyorlarsa”- eve kapatırken, genç kuşaklarda yaşlılar hakkında “lüzumsuzdur” gibi bir değersizlik algısını beslemekte, yaşlıların ölümünü normalleştirmektedir.

·Şantiyede, madende, göçmen kampında, sınır kapısında, sınır ötesinde ölenler gibi yaşlıların ölüm sayılarındaki artışın da doğal nedenlerden değil ayrımcılıktan kaynaklandığını biliyoruz.

·Dünyaca kabul gören evrensel emekli haklarına, insan haklarına, kadın haklarına, çocuk, haklarına,  engelli haklarına, hasta haklarına, tedavi olma haklarına uyulmasını istiyoruz.

·On yıllar boyu verdiğimiz emeğin ve ödediğimiz emeklilik primlerinin karşılığı olarak, yaşamımızı sürdürecek kadar emekli aylığı ve ücretsiz sağlık hizmeti istiyoruz.

·İşçi ve emekçiler için İSİG esaslarına uygun meslek hastalıkları hastanesi, emekliler ve yaşlılar için yaşlı hastaneleri istiyoruz.

·Asgarî ücret ve emekli maaşları hane halkı yaşam maliyetini karşılayacak düzeye yükseltilmeli, kadınların, hastaların, engellilerin, çocukların, yaşlı-genç herkesin temel ihtiyaçları olan gıda, barınma, eğitim, iletişim, ısınma hizmetleri ücretsiz olmalıdır.

·Devlet ve yerel yönetimler yeşil alanları özel sektöre, yandaş vakıflara, oradan da inşaat müteahhitlerine satmak, kiralamak yerine, emekli ve yaşlılar için yerinde (evinde, komşularıyla, sevdikleriyle toplum içinde) yaşaması temelinde bağımsız konutlar yapıp sağlık gibi, bakım gibi, eğitim gibi temel yaşama hizmetlerinin yanı sıra sosyal, kültürel, tarımsal,  üretim ve tüketime ilişkin yıllarca birikmiş deneyim ve bilgilerin genç kuşaklara aktarılması için hobi bahçeleri ve atölyeler düzenlemeli, yaşlıların da erişebileceği çocuk kreşleri, anaokulları, evcil hayvan bakım üniteleri ve diğer insanların da yararlanacağı spor ve kültür alanları hazırlanmalı, böylece ortak oksijen alanlarımız özel çıkar ve kâra değil, insan ve diğer canlıların kullanımına açılmalı ki yaşlılarımıza,  gençlerimize, çocuklarımıza verdiğimiz değer doğaya, insanlara, hayvanlara, ağaçlar ve bitkilere, yani bütün canlılara verdiğimiz değer anlamını bulabilsin. 

·Bugün emekli ve yaşlı olan kuşak kadastro uygulaması, veraset ve başka yollarla küçük tarım mülklerine sahiptir. Ülkemizdeki yoksulluk, işsizlik nedeniyle tarım ve gıda dayanışması için köylü-çiftçi olarak ekolojik üretim yapan kooperatifler kurularak hem global tarım tekellerine direnen üretimle ilgili alan ve yapılanmalar, hem de tüketim kooperatiflerine kaynak oluşturacak örgütlenmeler oluşturulmalı.

·İşçiler -köylüler ve emekçiler sürekli büyüyen krizlere karşı dayanışma birlikleri-kooperatifleri kurmalı.

·Taleplerini ve haklarını savunmak için tüm emekçiler gibi emeklilerin de ihtiyacı birlik ve örgütlülüktür. Farklılıkları tanımak birliği kolaylaştırır. Var olan tüm emekli sendikaları, dernekleri, emekli grupları, yaşlı vakıfları, içlerinden biri diğerine iltihak etmeksizin, her yapının varlığını koruyabildiği, söz ve görüşlerinin dikkate alındığı federatif bir yapı oluşturmak üzere iletişimlerini geliştirmeli.

 

YAŞAŞIN DÜNYA İŞÇİ SINIFININ BİRLİK, MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ!

YAŞASIN 1 MAYIS!

 BİJÎ YEK GÛLAN!

 Կեցցէ՛ Մէկ Մայիս!

Halkların Demokratik Kongresi

Emekliler Ve Yaşlılar Meclisi