Bir Geleneğin Çınarıdır Musa Anter

20.09.2020

Musa Anter, Kürt basınının uzun yıllardır yürüyüşünü sürdürmekte olduğu o meşakkatli yolda, deyim yerindeyse, kendi başına bir kuşaktır. Bugün takvim yaprakları o kuşağın yok edilmek istendiği, yani Musa Anter’in katledildiği günü gösteriyor. Fakat kuşaklar kuşakları izledikçe Özgür Basın Geleneği, Apê Musa’nın kalemini bir bayrak gibi elden ele aktarmaya devam ediyor.

Apê Musa’nın yalnızca Kürt basınında değil Kürt halkının tamamında ve bu topraklarda mücadele veren herkesin yüreğinde kıymetli bir yeri var. 1992 yılının 20 Eylül gününde Apê Musa’yı öldürdüğünü düşünenler büyük bir yanılgı içindedir. Çünkü Apê Musa’nın fikirleri, idealleri ve cesareti; yaşamdan, insani değerlerden, adaletten yana olanların hafızasında canlı durmaktadır. Bu hafıza aktarımı devam ettiği sürece Apê Musa da yaşamaya devam edecek.   

Diyarbakır’da gündüz katıldığı kültür sanat festivalinin ardından akşam saatlerinde, Seyrantepe Mahallesi’nde JİTEM tarafından katledilen Musa Anter’in ölümünün nasıl bir politikanın parçası olduğu elbette ki biliniyor. Ancak birçok faili belli cinayet gibi bu cinayet de hâlâ aydınlatılmayı beklemekte. Musa Anter’in katledilişini açıklığa kavuşturmak demek 90’lı yıllardan bu yana işlenen birçok gazeteci cinayetinin önündeki perdeyi kaldırmak demektir. Bu nedenle Apê Musa’nın düşüncelerini yaşatmak kadar onu katleden karanlığı koruyanlardan hesap sormak, adalet arayışının bir parçası olmak da geride kalan herkesin sorumluluğudur.

Onurlu bir gazeteci, güçlü bir bilge olan bu koca çınarın, Apê Musa’nın katledilişinin üzerinden 28 yıl geçti. 2020 yılı, başladığı andan bu yana ne doğanın ne de insanlığın başına pek de iyi şeyler getirmedi. Ama bu yılın Apê Musa’ya kıymet verenler için özel bir anlamı var: Bu yıl aynı zamanda Apê Musa’nın 100. yaşını kutluyoruz. 100 yaşında bir çınarı katledilişinin yıldönümünde saygıyla ve özlemle anarken her zamankinden daha fazla minnet duygusu içindeyiz.

Halkların Demokratik Kongresi

Basın Yayın Komisyonu