3. HAVALİMANI İNŞAATINDA HEM DOĞA HEMDE İŞÇİLER KATLEDİLİYOR!

19.02.2018


3. HAVALİMANINDA DOĞANIN KATLİAMINA VE İŞ CİNAYERLERİNE DUR DİYELİM!


İktidar tarafından doğayı katletme pahasına inşaatına başlanılan 3. Havalimanı projesi işçilerin kanı üzerinden yükselirken, iş cinayetleri ve yaralanmalar iktidar eliyle gizleniyor.

2015 yılında yapımına başlanan 3. Havalimanı projesi işçiler kölelik koşullarında, işçi sağlığı ve güvenliği hiçe sayılarak çalıştırılıyor. Projenin başladığı günden beri işçilerin çalışma koşullarına ve 3. Havalimanı şantiyesinde yaşanan iş cinayetlerine yönelik emek cephesinden dikkat çekilmek istense de, iktidar bu konuda bırakalım adım atmayı, açıklama yapma gereği bile duymadı. Ancak yanlarında çalışan arkadaşlarının iş cinayetlerinde hayatlarını kaybetmesine rağmen çalışmak zorunda kalan işçilerin, 26 Şubat’ta Erdoğan’ın doğum günü için planlanan şov nedeniyle iş yükünün daha da arttırılması, çalışma ve barınma koşullarının düzeltilmesine yönelik taleplerin dikkate alınmaması sonucunda gerçekleşen isyanı ile eylemleri kamuoyunun dikkatinin buraya çevrilmesine neden oldu.

İş Cinayetlerinin Asıl Sorumlusu İktidar ve Patronlardır

Basında da 3. Havalimanı projesinde işçi ölümlerinin gizlendiğine yönelik haberler çıkması üzerine iktidar cephesinden açıklama yapılmak zorunda kalındı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada 3. Havalimanında 3 yılda sadece 27 işçinin hayatını kaybettiği ifade edildi. İktidar ölümlerin sadece bir kısmını açıklayarak, gerçekleşen işçi katliamının üstüne örtmeye ve ölümleri gizlemeye uğraşsa da, 3. Havalimanında çalışan işçilerin tanıklıkları burada yaşanan iş cinayetlerinin boyutunu gözler önüne sermektedir. Yaşanan işçi ölümlerinin asıl sorumluları olan, ailelere verilen “kan parası” ve yaralanma ile ölüm nedenlerini farklı gerekçelerle kayıtlara geçirerek gizlemeye çalışan iktidar ve patronlar insanlık suçu işlemektedir.

Savaş bahanesi ile emekçiler üzerindeki sömürü ve baskıyı arttıran iktidara cevabımızı örgütlü mücadeleyle verebiliriz. Savaş, ölüm, sömürü ve baskı ablukasını ancak başkaldırarak dağıtabiliriz. Bu yüzden 3. Havalimanında çalışan inşaat işçilerinin kölelik koşullarına karşı gerçekleştirdiği isyanı selamlıyoruz. Bu isyan ve başkaldırı ancak örgütlü bir emek mücadelesi ile kazanımla sonuçlanacaktır. Tüm emekçileri ve ezilen halklarımızı 3. Havalimanında yaşanan işçi katliamına karşı duyarlı olmaya, iş cinayetlerine ve kölelik koşullarına karşı işçilerin seslerine ses katmaya çağırıyoruz.

HDK EMEK MECLİSİ