2022 Özgürlük Newrozu Olacak

 

İSTANBUL - 2022 Newroz’unun temel gündemlerinden birinin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğüne kavuşması olduğuna vurgu yapan HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, “2022 Newrozu son yılların en muhteşem, en görkemli, en katılımı yüksek ve taleplerin en açık ifade edildiği bir Newroz olacak” dedi. 

İstanbul, Newroz’un en önemli kutlama adreslerinden biri olarak biliniyor ve “Halkların bahçesi” olarak tanımlanıyor. 43 yıldır kesintisiz bir şekilde kentte Newroz kutlamaları yapılıyor. Halkların Demokratik Kongresi (HDK) öncülüğünde, “Dem Dema Serkeftinê ye” (Şimdi Kazanma Zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek olan 2022 İstanbul Newrozu, bu yıl 20 Mart günü Yenikapı Meydanı’nda kutlanacak.

Özgürlük Newrozu olacak

Çok sayıda siyasi parti, sendika ve sivil toplum örgütlerinin katılacağı 2022 Newroz’una Demokrasi İttifakı’nın damga vuracağının mesajı 11 Mart’ta açıklanan Newroz deklarasyonuyla verilmişti. Birçok temsilcinin yan yana gelerek dayanışma ve özgürlük vurgusu ile Newroz ateşinin yakılacağını ve halayların çekileceğini paylaştığı açıklamada, temel gündemlerden biri de 23 yıldır İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin son bulması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması oldu.

HDK Eşsözcüsü Esengül Demir, halkların 2022 Newrozu’na hangi talepler ve çağrıyla gittiğine ilişkin ajansımıza değerlendirmelerde bulundu.

2022 Newrozu’nun tarihsel bir Newroz olarak tanımlayan Esengül, “Bir taraftan Kürt halkının yürüttüğü özgürlük, eşitlik, temel haklar, anadil kullanımı ve tabii ki tecridin kaldırılmasına ilişkin mücadele var. Öbür taraftan da Türkiye halklarının, emekçilerinin, inanç kesimlerinin ve farklı toplumsal kesimlerin bütün bu yürütülen, yaşanan, gerici, ırkçı, totaliter rejim karşısındaki baskılara karşı başkaldırı ve buradan bir kurtuluş süreci olduğunu tanımlıyoruz” dedi.  Esengül, baskılardan kaynaklı sindirilen, sesini çıkarmayan, çıkarttığında da çeşitli yaptırımlarla karşı karşıya kalan toplumun artık baskı ve engellemeleri umursamadığını belirtti.

‘Gelin Newroz’da iradenizi alanlarda yansıtın’

Halkların boyun eğmeyerek mücadele ettiğinin altını çizen Esengül, “Baskılar karşısında ne olursa olsun her şeyi göze aldıklarını, yoksulluğu, yoksunluğu yaşamak istemediklerini ve bu süreçte de yeni bir değişim için sokağa, alanlara çıkacağı, hakları için mücadele edeceklerini gördüğümüz bir dönem” şeklinde konuştu. Bu nedenle de 2022 Newrozu’nun hem Kürt halkı için hem de Türkiye’deki tüm halklar için kazanımla sonuçlanacağına vurgu yapan Esengül, gelecekte de yeni bir umudun ışıklarının aydınlanacağı bir dönem olacağını dile getirdi. Esengül, tüm halklara Newroz kutlamalarını sahiplenme çağrısı yaparken, “İstanbul, İzmir, Mersin, Bursa, Tekirdağ ve Batı’daki tüm Newrozlara çağrı yaparken bu toprakların öznesi olan halkları, emekçileri, kadınları, gençleri, köylüleri çağırıyoruz, gelin bizzat kendi sözünüzü, iradenizi o alanlarda yansıtın diyoruz” ifadelerini kullandı.

‘Sayın Öcalan’ın özgürleşmesi gerekiyor’

Esengül ayrıca 2022 Newrozu’nun temel gündemlerinden birinin de Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin son bulması ve fiziki özgürlüğünün sağlanması olduğunu belirtti. Tecridin kaldırılması için yürütülen ciddi bir mücadele olduğunu aktaran Esengül, “Hem Türkiye’de, hem de Türkiye dışında dünyanın her tarafında, Güney Kürdistan’da yürütülen mücadeleler hem diplomatik, hem de kitlenin, halkın bizzat o tecridin kaldırılması için alanlarda yürüttüğü sistematik, progromatik bir mücadele var” dedi. Kürt halkının özgür ve eşit bir yaşam sürdürebilmesinin, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğe kavuşmasından geçtiğine ışık tutan Esengül, “Kürtler, Türkiye halklarına şunu da anlatabildi, tecrit koşulları ortadan kaldırılmazsa bugün yaşadığınız temel sorunların hiçbiri çözülmeyecek. Dolayısıyla tecrit meselesinde Kürtlerin eşit hak ve taleplerinin hayata geçebilmesi için Sayın Öcalan’ın özgürleşmesi, söz kurması, toplumla bağ kurması ve kendisinin bu konuda ne düşündüğünün de toplumla paylaşılması gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.

‘2022 son yılların en görkemli Newroz’u olacak’

Esengül Newroz’un tam da bu noktada tüm taleplerin, ihtiyaçların, yaşamsal bir mücadele olduğu için Kürt halkının simgesel, önemli ve tarihi bir günü olduğunun altını çizdi. 2022 Newrozu’nun son yılların en muhteşem, görkemli ve katılımı yüksek bir Newroz olacağını söyleyen Esengül, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: “Buna inanıyoruz. Şimdiden bunun çalışmaları başlamış bulunuyor. Her renkten, her kimlikten, her inançtan halklara şunu söylüyoruz; savaşın gölgesinde 2022 Newrozu’na gidiyoruz. Yıllardır Ortadoğu’da, Asya’da, Afrika’da sürdürülen savaşlar şimdi Avrupa’ya da sıçramış bulunuyor. Savaşları çıkaranlar, halkları savaşlara, ölüme, açlığa, yoksulluğa mahkum edenler, egemenlere karşı halkların bir arada, birlik, dayanışma içinde ve ortak mücadele araçlarında buluşması gerekiyor.”

‘Halklar ortak mücadeleyle kazanacak’

Savaşların ve yıkımların sorumlusu, bu koşulları yaratanların halklar olmadığını paylaşan Esengül, “Bütün Dehak’lara karşı tüm halkları Newroz alanlarına davet ediyor, çağırıyoruz. Halklar ortak mücadeleyle bu süreci kazanacak, özgürleşecek” çağrısını yaptı.

 

Via/ JinNews - Marta Sömek