10. Dönem 1. Genel Meclis Toplantımızı Düzenledik!

09.02.2020

Halkların Demokratik Kongresi 10. Dönem 1. Genel Meclisi, 8 – 9 Şubat 2020’de , İstanbul’da, HDK Genel Merkezi’nde toplandı.

HDK olarak 10’uncu Dönem 1’inci Genel Meclis toplantımızda konuşan Eş Sözcümüz Sedat Şenoğlu, dünyada ve Ortadoğu’da yaşananlara dikkati çekerek, “Emperyalist güçlerini savaş ve yıkım politikalarına karşı, bizlerin hayallerimiz var. HDK olarak bunun örgütlenmesini yapmamız lazım” dedi.

Eş Sözcümüz İdil Uğurlu, yeni dönem toplantılarında Ortadoğu’da yeni haritaların belirlendiği, hegemonik güçlerin Ortadoğu’da iddialarının olduğu ve burada 3’üncü Dünya Savaşı’nın yaşandığını söyledi. Türkiye’nin dış politikalarının sonucunda emperyalist güçlerin Ortadoğu’da hüküm sürdüğünü ifade eden Uğurlu, “Türkiye işgal ettiği İdlib’de Suriye’ye oradan çekil diyor. Sen çekilmezsen biz gereğini yaparız, söylemlerinde bulunuyor” dedi.

Yaşananlar karşısında HDK’nin her zaman olduğu gibi barışı desteklemesi gerektiğini vurgulayan Uğurlu, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat’ta bir komployla Türkiye’ye getirildiğini hatırlattı. Uğurlu, “15 Şubat ulusal komployla Sayın Öcalan Ortadoğu’dan çıkarılması ve daha sonra İmralı’da mutlak tecride maruz bırakılmasıyla karşı karşıya kaldık. Bu tecrit sadece bir kişiyle alakalı bir durum değil, bu tecrit hepimizi etkileyen bir durum. Tecride karşı Kürt ve Türkiye halklarından büyük bir tepki var. HDK olarak olan bu tepkileri örgütleyebilmek” diye belirtti.

Tüm baskı politikalarına karşı alanlarda HDK olarak alanlarda olmanın önemine dikkati çeken Uğurlu, yurttaşların olduğu her yerde HDK’nin olması gerektiğini söyledi. Bekçilerin geniş yetkilerle donatılan yasa önergesine de değinen Uğurlu, AKP’nin bekçilerle kendi milis güçlerinin oluşturmak istediğini söyledi. Uğurlu, “Bekçilere verilen bu yetkilerle bir felaket senaryosu çizmek istemiyorum ama kadınları bekleyen büyük bir sorun olacaktır” diyerek kadınlara ilerde bekçiler eliyle nasıl bir tehdit oluşturduğuna örnekler vererek, ilerdeki süreçte kadınlar olarak büyük mücadele verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Uğurlu, Kürt ulusal birlik çalışmalarında aktif rol alacaklarını da belirterek, “Bizim önümüz açık. Haklı olan biziz. Sadece yol, yöntem sıkıntılarımız var ama bizim bu sıkıntıları aşabilecek bir irademiz ve kararlığımız da var” diye konuştu.

Ardından söz alan diğer Eş Sözcü Sedat Şenoğlu, küresel ve bölgede yaşanan gelişmelere değinerek, “Büyük acıların yaşandığı bir süreçten geçiyoruz. İnsanlığı yok oluşa götüren bu yıkım tablosu karşısında bizim hayallerimizi ve iddialarımız besleyen bir değişim iradesi, mücadelesi ve direnişe de var. HDK örgütlülüğü bu hayallere bağlı. Çünkü adaletsizliğin olduğu her yerde tarihsel süreç boyunca emekçiler kendi arayışını gerçekleştirdi. Biz bu 10’uncu dönem kurulumuzda bu zorlu dönemde bu haklı arayışın tartışmalarını yaptık” dedi.

Büyük toplumsal dönüşüm de HDK’yi daha güçlü bir konuma getirmek için yaptıkları toplantılarda kararlar aldıkların vurgulayan Şenoğlu, “Bugün meclis toplantımızda da bunu somutlaştırmanın tartışmalarını yürütüp, kararlar alıp hayata geçirmeye çalışacağız” diye belirtti.

Kapitalist sistemin çözümsüzlüğü karşısında halkları çözüm gücü haline getirilmesi gerektiğinin altını çizen Şenoğlu, bu anlamda HDK’ye büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.  Şenoğlu, “Dedik ya hayallerimiz ve özlemlerimiz var. Biliyoruz kapitalist sistem bize yıkımı ve savaşı dayatıyorsa, buna karşı özgürlüğü, eşitliği savunanlarda var. Büyük yıkımın odağı olan Ortadoğu’da Rojava buna en somut örnektir. Her emperyalist sistemin sermaye güçleri yoksulluğu bütün dünyaya yaymak istiyorsa, buna karşı büyük halk isyanları da var. Bu sistem kadın soykırımını dayatıyorsa, buna karşı isyan eden milyonlarca kadın var. İşte biz HDK olarak zulme karşı direnen bu halkların örgütleme misyonuna sahip bir örgütlemeyle hayallerimize ve iddialarımıza kavuşabiliriz” diye konuştu.