4 Mayıs 2013, Dersim Katliamı’nın 75. yıldönümü...
4 Mayıs 1937 tarihinde dönemin CHP Hükümetinin Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile Dersim halkına yönelik katliam kampanyası için start verilmiştir. Tunceli Tenkil Harekâtına dair Bakanlar Kurulu kararından hemen sonra hazırlıklar başlatılmış, operasyonlar artırılmış ve 1938 yılında imha seferberliği derinleştirilmiştir.
Demirel Hükümeti’nde Dışişleri Bakanlığı da yapmış olan dönemin katliam tanıklarından İhsan Sabri Çağlayangil şöyle demektedir; “Mağaralara iltica etmişlerdi. Ordu zehirli gaz kullandı. Mağaraların kapısının içinde bunları fare gibi zehirledi. Yediden yetmişe o Dersim Kürtlerini kestiler. Kanlı bir hareket oldu. Dersim davası da bitti. Hükümet otoritesi de köye ve Dersim'e girdi. Dersim böyle bitti. Bugün Dersim'e rahatça gidebilirsiniz.”
Dersimi yakıp yıkma, yaşamı yok etme kararının alındığı tarihten bu yana 75 yıl geçmesine rağmen, devlet hala gerçeği kabul etmemiş, katliamla yüzleşmemiş ve hesabını vermemiştir.
‘37 ve ‘38 yılları boyunca yapılan operasyonlar, havadan ve karadan gerçekleştirilen bombardımanlar katledilen on binlerin hesabı verilmemektedir. Bombardıman uçağı pilotu olan Sabiha Gökçen’in ismi hala bir havaalanı ismi olmaya devam etmektedir. Katliamın emrini veren komutanların isimleri hala meydanlarda, cadde ve sokaklarda durmaktadır. Cumhuriyet tarihi boyunca onca hükümet gelmiş ve gitmiş olmasına rağmen tümü de tüm katliamlar gibi, Dersim katliamını sahiplenmiş ve Dersim halkını hedefe koymuş, saldırının merkezi haline getirmiştir.
Başbakan Erdoğan sırf CHP’yi sıkıştırmak amacıyla yarım ağızla "Eğer devlet adına özür dilemek gerekiyorsa ve böyle bir literatür varsa, ben özür dilerim ve diliyorum" demiş olmakla birlikte, gerçek anlamda bir yüzleşme yapılmamış, dönemin tüm bilgi ve belgeleri hala açıklanmamış, katliamcıların ve katliamın mahkum edilmesi gerçekleşmemiştir. Resmi bir karar çıkarılmamış, hala Seyit Rıza, oğlu ve idam edilenlerin mezar yerleri açıklanmamıştır. Hala Dersim’in ismi iade edilmemiş, devlet tarafından, öldürülenlerin anısına bir soykırım anıtı dikilmemiştir. Hala halkın anadilinde eğitim yapması sağlanmamış, Alevi Dersim halkının inançları üzerindeki baskı kaldırılmamış, cemevleri resmen inanç merkezi olarak kabul edilmemiştir.
Dersim halkının hepten yok edilmek istendiği, soykırım düzeyine vardırılmış Dersim Tertelesi’nin 75. yılında, katledilenleri saygıyla anarken, katliamcıları ve bu gün aynı zihniyeti sürdüren Hükümeti ve muhalefet partileriyle, ırkçı politikaların sürdürücülerini lanetliyoruz.
HDK olarak, her dilden, kültürden ve inançtan halklarımızı, Dersim’de ve ülkenin her tarafında gerçekleştirilen katledilenleri anma ve soykırım politikalarını lanetleme etkinliklerine katılmaya çağırıyoruz.
HDK Yürütme Kurulu
4 Mayıs 2013