Çevre ve Şehircilik Bakanı'na;Tonya Çimento Fabrikası'nın çevresel zararları hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük’ün 96’ıncı ve 99’uncu Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Erol DORA
Mardin Milletvekili

EMBA Trabzon Çimento Sanayi ve Ticaret AŞ. tarafından Trabzon’un Tonya İlçesinin Livalobo semtinde yapılması planlanan çimento fabrikası ve fabrikayla bağlantılı olarak açılacak taş ocakları için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme Raporu onaylanmıştır.
1.600 000 ton/yıl klinker ve 2.000.000 ton/yıl çimento üretimi kapasiteli fabrika, 3 adet 2/A grubu kireçtaşı ocağı, 3 adet 1/B grubu kil ocağı, 8 adet 1/B grubu marn ocağı, 2 adet 1/B grubu tras ocağı projesi hakkında ÇED yönetmeliğinin 14.maddesi gereğince yapılan inceleme ve değerlendirme sonucu “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” olarak verilmiştir.
Yöre halkı ve çevre platformları, yapılması planlanan çimento fabrikası ve taş ocaklarının doğaya ve yörede yaşayan halka vereceği zararların dikkate alınmadığını, bu süreç içerisinde 103 binin üzerinde ladin ağacının kesileceğini belirtmişlerdir.
Bu bağlamda;

1.    Çimento fabrikası ile 7750 dönümlük alanı kaplayacak olan toplam 16 adet taş ocağının kurulmalarına dair projeye ait olan ÇED Raporu Bakanlığınız tarafından onaylanırken bölgenin ekolojik dengesini bozma ihtimali, yöre halkına verebileceği zararlar, doğal ortamda yaşayan bitki ve hayvanlara verebileceği zararlar dikkate alınmış mıdır?

2.    Taş ocaklarının kurulacağı bölge genel olarak yeşil, verimli alanların bulunduğu, halk için önem arz eden bir bölgedir. Anayasa’nın 45’inci maddesinde devletin, tarım arazileri ile çayır ve meraların amaç dışı kullanılmasını ve tahribini önlemekle yükümlü olduğu belirtilmişken meraları, çayırları, tarım arazilerini yok edecek proje Bakanlığınız tarafından nasıl uygun bulunmuştur?

3.    Çimento fabrikasının üretim sürecinde oluşacak yüksek sıcaklık, tozluluk, alerjik maddeler, gürültü, baca emisyonlarındaki atık gazlar ve toksik kimyasalların varlığı, hava, su ve toprak kalitesi üzerindeki olumsuz sonuçlar nedeniyle, toprağın kimyasal yapısının değişmesi, çevre halkının olumsuz yönde etkileneceği açık olarak görülmektedir. Anayasa’nın 56’ncı maddesi herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkını teminat altına almış iken projeden etkilenecek beş ilçede yaşayan asgari 90 bin kişinin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının Bakanlığınız tarafından dikkate alınmamasının nedeni nedir?

4.    Anayasa’nın 169’uncu maddesinin 2’nci bendinde 'Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez' düzenlemesi bulunmaktayken, çimento fabrikasının ve taş ocaklarının kurulması sürecinde 103.919 ladin ağacının kesileceği bir proje Bakanlığınız tarafından nasıl uygun bulunmuştur?