TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzük'ün 96 ve 99 Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Erol DORA
Mardin Milletvekili
Rusya ile yapılan bir uluslararası sözleşmeye dayalı olarak, Mersin’in Gülnar İlçesi’ne, 4800 MWe gücünde Akkuyu Nükleer Güç Santrali yapılmasına ilişkin proje süreci devam etmektedir. Proje için hazırlanan ÇED Raporunda, nükleer santral projesinin riskleri ve vereceği zararların dikkate alınmadığı ilgili çeşitli meslek odaları, ekolojist sivil toplum kuruluşları tarafından belirtilmektedir
Bu bağlamda;
1. Akkuyu Nükleer Santrali’nin eklendiği Mersin-Karaman Çevre Düzeni Planı, ekolojik dengelerin gözetilmediği nedeniyle Danıştay kararı ile iptal edilmiştir. Bu karar ışığında Akkuyu Nükleer Santral Projesinin durdurulmamasının nedeni nedir?
2. Akkuyu’da kurulması planlanan nükleer santralde uygulanması düşünülen VVER1200 reaktör modeli dünyada denenmemiş bir teknolojidir. Bu teknolojinin sahip olduğu riskleri hakkında Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?
3. Akkuyu Nükleer Güç Santrali için hazırlanan ÇED Raporu’nun mevcut koşulları değerlendirmeye ilişkin gerçek bilgiler içermediği çeşitli meslek odaları, ekolojist sivil toplum kuruluşları tarafından belirtilmektedir. Raporda projenin olası riskleri ve bu risklerin sonuçları ile alınacak önlemlere neden yer verilmemiştir? Raporda ilgili STK ve uzmanların görüşlerine yer verilmiş midir?
4. ÇED Raporu içerisinde nükleer atıkların Akkuyu sahası içerisinde 10 yıl bekletileceği belirtilmiş olup, 10 yıldan sonra bu atıkların ne olacağına ilişkin bir bilgi verilmemektedir. Çok ciddi çevre kirliliğine neden olabilecek bu uygulama için Bakanlığınız tarafından yapılan bir çalışma bulunmakta mıdır?
5. Akkuyu’da planlanan nükleer santral; Kıbrıs Dalma Batma Kuşağı, Ölü Deniz Kırığı, Güney Ege Dalma Batma Kuşağı ve Doğu Anadolu kırıkları gibi hareketli fay hatlarının oldukça yakınında bulunmaktadır. Herhangi bir deprem ya da tsunami olayında yaşanması muhtemel felaketler dikkate alınmış mıdır?