Çerkes Halkımızın Mücadelesi Mücadelemizdir!

21 Mayıs 1864 günü tarihe Çerkes soykırımının simgesi olarak kazındı.
Çerkesya'yı işgal eden Çarlık Rusyası 1 milyonu aşkın Çerkesi katletti, daha da fazlasını vatanından sürgün etti. Sayısız insan sürgün yolunda can verdi. Sömürgeciliğe karşı bağımsızlık için direnen Çerkesler vahşi bir soykırıma uğradılar ve dünyanın dört bir yanına dağıtıldılar. Bu tarifsiz acıyı daima yüreklerinde taşıdılar ve ağıtlarını kuşaktan kuşağa aktardılar.

Bugün Çerkes halkımızın en büyük bölümü Türkiye'de yaşıyor. Anadolu'daki Çerkes nüfusu 5 milyonu aşıyor. Fakat Türkiye'de Çerkeslerin hiçbir ulusal demokratik hakkı yok.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşuna götüren Kuvayi Milliye'de temel bir rol oynayan Çerkesler, cumhuriyetle beraber inkarın ve asimilasyonun kurbanı oldular. Çerkes Ethem'e hain damgası vurulunca, Çerkes kimliği her türlü baskının hedefi haline geldi. “Tek dil, tek millet, tek vatan” tekrarında ifadesini bulan 90 yıllık ırkçı devlet politikasıyla Çerkes dili, kültürü, örgütlenmesi zincire vuruldu. Zalim yasakların cenderesine alınan Çerkes halkımız zorla Türk uluslaşmasına dahil edilmeye çalışıldı. Ulusal baskı, inkar ve asimilasyon Çerkeslerin büyük soykırım acısını katmerleştirdi.

AKP hükümeti de Anadolu'nun ulusal bir topluluğu olan Çerkeslerin demokratik haklarını tanımamakta ısrar ediyor. Çerkes halkımızın kolektif hak talepleri halen görmezden geliniyor.

Halkların Demokratik Kongresi olarak, Çerkes halkımızın haklı taleplerini sahipleniyoruz:
-Çerkes kimliğinin ifadesinin ve yaşatılmasının önündeki tüm engeller ortadan kaldırılmalı.
-Anadilde eğitim hakkı sağlanmalı, üniversitelerde talep edilen tüm dillerde akademik programlar açılmalı.
-Çerkesçe TV ve radyo yayın hakkının önü tamamen açılmalı.
-Çerkes köylerine eski isimleri verilmeli, çocuklara Çerkes dilinde isimler konulabilmeli.
-Çerkesleri hain olarak lanse eden veya inkar eden tüm ırkçı ifadeler ders kitaplarından ayıklanmalı.
-Türk devleti Abhazya ve Güney Osetya devletlerini tanınmalı, her iki devlete karşı Gürcistan'la işbirliğine son vermeli.
-Rusya soykırımdan dolayı Çerkes halkımızdan resmen özür dilemeli, anayurda dönüş hakkı tanınmalı, Kafkasya’ya yerleşmek isteyenler için ekonomik ve sosyal destek sağlanmalı.

21 Mayıs artık bir direniş tarihidir. 21 Mayıs yalnızca yas tutma ve soykırım kurbanlarını anma günü değil, Çerkes kimliğine, diline ve kültürüne sahip çıkma günüdür. 21 Mayıs Çerkeslerin tüm halklarımızla kol kola kolektif demokratik haklar için mücadeleyi büyütme anıdır.

Halkların Demokratik Kongresi olarak, soykırımın büyük acısını paylaşıyor ve Çerkes halkımızın mücadelesini mücadelemiz kabul ediyoruz. Tüm halklarımızı, emekçileri ve ezilenleri anma etkinliklerine katılarak soykırımı lanetlemeye ve Çerkes halkımızın kolektif hak taleplerini desteklemeye çağırıyoruz.

HDK Yürütme Kurulu
20.05.2013