TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıda belirtilen sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. 11.01.2013
A.Levent TÜZEL
İstanbul Milletvekili
7 Ocak 2013 tarihinde Zonguldak'ta bulunan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesinde, Star İnşaat firması tarafından işletilen kömür ocağının 630 metre derinliğinde metan gazı sıkışmasından meydana gelen patlamada 8 işçi yaşamını yitirmiştir. İşçilerden 2'si halen göçük altından çıkarılamamıştır. 10 Ocak 2013 tarihinde BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ile birlikte, Kozlu Maden Ocağında incelemelerde bulunarak, Maden Mühendisleri Odası ve Genel Maden İş Sendikası yöneticileriyle ve yaralı maden işçileriyle görüşmelerde bulundum.
Hatırlanacağı üzere, 17 Mayıs 2010 tarihinde TTK Karadon Müessesesinde bir taşeron şirketin çalıştığı alanda meydana gelen faciada da 30 madenci hayatını kaybetmişti.
Aldığım bilgilere ve basında çıkan haberlere göre, “TTK’nın Kozlu Müessese Müdürlüğü maden ocağında 2010 ve 2011’de yapılan tüm resmi denetimlerde ‘hayati risk’ tespit edilmiştir. Sayıştay müfettişlerinin 2001 yılında TBMM KİT Komisyonu’na gönderdikleri raporlarda, “ihaleyi kazanan firmanın bir inşaat firması olduğuna dikkat çekilerek, Star İnşaat Şirketi’nin bugüne kadar herhangi bir kömür madeninde taş içi galeri açma faaliyetinde bulunmadığı belirtilmektedir. Raporda ayrıca, “Kömür havzasının yüksek oranlarda metan gazı içerdiği, ocakların derinleşmesi ile gaz içeriklerinin arttığı bu şartlarda faaliyet göstermenin tek koşulunun ise iş güvenliği ve işçi sağlığına ilişkin kurallar ve hükümlere titizlikle uyulmasının olduğu aşikârdır. Düzenlenen rapor ve tutanaklardan firmanın iş güvenliğine yönelik alınması gereken önlemler konusunda hassasiyet göstermediği, bu arada vahim bir olayla karşılaşılmamasının tamamen tesadüf olduğu görülmektedir.” denilmektedir.
Yine, olay yerinde inceleme yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası, kömür madenlerinde galeri açmak için gerçekleştirilen sondaj çalışması sonrası içeride biriken gazın tamamının boşaltılıncaya kadar beklenmesi gerekirken, TTK Kozlu işletmesinde, galeri açma ve hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Star İnşaat şirketinin, bu kurala uyulmadığını açıkladı. Bu çerçevede;
1- Zonguldak Kozlu Müessesesinde çalışan işçilerin bile bile ölüme gönderilmesinden kim sorumludur? Bakanlığınız mı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı mı, Star İnşaat firması mı? Yoksa hepsi birlikte mi sorumludur?
2- Bakanlığınızca, TTK Kozlu işletmesinde galeri açma ve hazırlık işlerini yürüten taşeron firma Star İnşaat nezdinde “işçi sağlığı ve iş güvenliği bakımından kaç kez denetim yapılmıştır? Sonuçları ne olmuştur?
3- Yukarıda sözü edilen Sayıştay Raporundan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Bu rapora rağmen bu işletmenin açık tutulmasına neden göz yumulmuştur?
4- Bakanlığınızca bu ve benzer işletmenin işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almadığı için kapatılmasını düşünüyor musunuz?
5- Taşeron sisteminin, işçinin can güvenliğini ve sağlığını tehdit eden bir sistem olduğu bir kez daha da ortaya çıktı. Buna rağmen taşeron şirketlere yeraltında ihale verilmesine devam edilecek midir?
6- Sendikalar, Meslek Odaları, Uzman ve Akademisyenler iş cinayetlerinin önlenmesi için taşeronlaştırmanın yasaklanması gerektiğini söylüyor. Bu uyarılara ve yaşanan iş cinayetlerine rağmen, Hükümetiniz taşeronlaştırmanın yasadaki kapsamını da genişleterek, asıl işlerin de taşerona verilmesine devam edecek midir?