Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na; Koç Üniversitesi’nde çalışanların işten atılması hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk ÇELİK tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.03.04.2013


Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili

 

Koç Üniversitesi yönetimi, üniversitede temizlik ve hizmet işlerini tedarik eden ISS firmasıyla sözleşmesini 13 Mayıs tarihinden itibaren sonlandırmıştır. Bunun üzerine, ISS, firmanın “Koç Üniversitesi projesinde” çalışan yaklaşık 160 işçinin pek çoğuna, 13 Mayıstan itibaren yaşadıkları Sarıyer ilçesinden çok uzakta, işgücüne ihtiyaç olmayan ve daha düşük statülü işlerde çalışmak zorunda kalacakları (örneğin ikram hizmetleri elemanını temizlik görevine atayan) görevlere tayin edeceğini kendilerine bildirmiştir. İşçilerin çoğu, tayin edildikleri işleri kabul ettiklerine dair belgeleri imzalamaya zorlanmıştır. 1 Nisan günü, 30 kadar işçi, bu belgeleri baskı altında imzaladıklarına dair dilekçelerini ISS’nin Koç proje müdürüne teslim etmek istemiş, ISS’nin direnmesine rağmen dilekçelerini vermeyi başarmışlardır. Bu arada, işçilerin Koç Üniversitesi’nde faaliyet gösteren başka firmalara iş başvurularının, üniversite yönetimince yapılan baskı sonucu değerlendirmeye alınmadığı duyumları gelmiştir. Koç Üniversitesi’nin temizlik ve hizmet tedariki için başka taşeron firmalarla görüşmekte olduğu söylenmektedir. Hâlihazırda ISS adına üniversitede çalışan işçilerin, bu firmalar tarafından da işe alınmayacağı duyumları gelmektedir.

ISS’nin Koç Üniversitesi’ndeki çalışanları, temizlik destek hizmetlerinin yanı sıra, sevk ve idaresi üniversitenin asıl personeli tarafından yürütülen büro hizmetlerini de gördükleri söylenmektedir.

ISS işçilerinin talebi, Koç Üniversitesi’nde görevlerine Koç çalışanı olarak devam etmektir. Bu talep, üniversitede öğrenci, öğretim üyesi ve idari personelin katılımıyla oluşturulan “Koç Üniversitesi Çalışanlarına Destek Platformu” tarafından da desteklenmektedir. Platform, bildiriler ve dilekçeler yoluyla Koç Üniversitesi yönetimine bu talebini iletmektedir. Koç Üniversitesi yönetimi şu ana kadar bu taleplere tatminkâr bir cevap vermemiştir.

1.      Koç’ta çalışan işçilerinin ISS tarafından tayin edilmek istendikleri görevler, “çalışma koşullarında esaslı değişiklik” teşkil etmektedir. İşçiler bu işlerde çalışmayı kabul edip çalışma koşullarının zorluğu nedeniyle işten ayrılmaları durumunda tazminat haklarını kaybedeceklerdir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu hak kayıplarının yaşanmaması için Koç Üniversitesi’nin üst işveren olarak hukuki sorumluluklarını yerine getirmesini takip etmek için ne yapmaktadır?

2.      ISS’nin Koç’taki çalışanlarına destek hizmeti yanı sıra üniversitenin esas faaliyet alanına giren büro işleri de yaptırıldığı doğru mudur? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu durumun bir muvazaa teşkil edip etmediği konusunda bir teftiş yapmış mıdır? Bu konuda bir soruşturma açılması planlanmakta mıdır?

3.      İşçilerin haklarının gasp edilmesinin ve emeğinin sömürülmesinin bir yöntemi olan taşeronlaşmanın ortadan kaldırılması için bir politikanız var mı?