Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na; inşaat işçileri hakkında

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Aşağıdaki sorularımın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik tarafından Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 96’ıncı Maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Erol DORA
Mardin Milletvekili


Türkiye’de ‘ağır ve tehlikeli işler’ grubunda yer alan inşaat sektörü, işçi ölümlerinin en çok yaşandığı alandır. İş güvenliği konusunda mevzuat ve uygulamalar oldukça yetersiz kalmakta ve denetimsizlik sonucunda iş kazaları sonucu ölümlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Gerçekleşen işçi ölümlerinde kimlerin sorumlu olduğu hakkında bilgi alınmak istendiğinde ise işverenler, iş teftiş kurulları ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sessizliğini korumaktadır. İnşaat sektöründe gerçekleşen ölümlerin sonlandırılamamasının yanı sıra işçiler kötü barınma ve beslenme koşulları ile karşı karşıya kalmakta; derme çatma çadırlarda, baraka ve konteynırlarda, son derece sağlıksız koşullarda barınmak zorunda bırakılmaktadırlar. İnşaat işçilerinin yaşadıkları sorunlar bunlarla bitmemekte, ayrıca sigortasız çalışma ya da sigorta primlerinin eksik ödenmesi, belirsiz çalışma saatleri ve zorunlu mesailerle de mücadele etmektedirler.

Bu bağlamda;
1.    Türkiye’de inşaat sektöründe çalışan işçi sayısı kaçtır? İşçilerden kaç tanesi kayıt dışı çalışmaktadır?

2.    Sigortasız, kayıt dışı çalışmayı önlemek için Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur?

3.    İnşaat sektöründe çalışan işçilerin sigorta primleri ne kadardır? Primlerin eksik yatırılmasını önlemek için Bakanlık olarak bir çalışmanız bulunmakta mıdır?

4.    Son on yılda, çalışma alanlarında gerekli tedbirlerin alınmaması, kötü beslenme ve barınma koşulları vb. nedenler sonucu hayatını kaybeden işçi sayısı kaçtır?

5.    İş kazaları sonucu yaşanan işçi ölümleri sürekli artmaktayken Bakanlığınız tarafından neden hiçbir önlem alınmamaktadır?

6.    Bakanlığınız bünyesinde kaç ‘İş Müfettişi’ bulunmaktadır?

7.    Barınma ve beslenme koşullarının iyileştirilmesi, ayrıca tüm şantiyelerde, çalışma alanlarında aynı koşulların sağlanması amacıyla Bakanlığınız tarafından başlatılan bir çalışma var mıdır?