TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sayın Fatma ŞAHİN tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 7.02.2013
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın ortak bir elektrik tasarrufu kampanyasına girişmişlerdir. 20 ili kapsayan proje, “kadınları enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirmeyi” hedeflenmektedir. Bu kampanya çerçevesinde kamu reklam spotları hazırlanarak insanlara elektrikten tasarruf etme yolları anlatılmaktadır. Projenin açıklamasında kadınlara biçilen rol şu şekilde anlatılmakta: “Enerji ve su kaynaklarının tüketiminde rol oynayan en önemli tüketici gruplarından biri ailedir. Isınma, aydınlatma, temizlik, kişisel bakım gibi faaliyetlerin yürütülmesinde aileler büyük ölçüde enerji tüketmektedirler. Ailede günlük faaliyetlerin sürdürülmesinde ve tüketiminde karar verici kişi olarak ise kadınların önemli bir rolü bulunmaktadır.”
Bu çerçevede reklam spotunda bir ev kadınının, evde çamaşır, bulaşık gibi işlerle uğraşırken enerji tasarrufunun nasıl yapılacağı anlatılmaktadır. Bu kampanya enerji tasarrufunun sağlanması konusundan ne kadar uzaksa, asıl olarak toplumsal cinsiyet rollerini pekiştirdiği için kadın örgütlerince eleştirilmektedir. Filmde eve hapsolmuş, ev işlerini yapan bir kadın hayatın tüm alanlarından dışlanmanın göstergesi olarak bir kez daha karşımıza çıkmaktadır. Spotta küçük erkek çocuğun buzdolabından yiyecek bakıp sonra koltukta oturmuş televizyon izleyen eş erkekler için biçilen rol olarak ortaya konmaktadır. Kampanya ile kadınlar “enerji hanım” bir başka deyişle “ev kölesi” olarak gösterilerek, cinsiyet eşitsizliğini en ağır şekilde yaşadığımız toplumda bu eşitsizlik devlet tarafından desteklenmiş olmaktadır.
1.Bakanlığınızın temel amaçlarından birinin “kadın-erkek eşitsizliğiyle mücadele etmek” olması gerekirken ev işleri kadın işleri olarak gösteren kampanyanız geleneksel cinsiyet rollerini pekiştirdiğini düşünüyor musunuz? Bakanlığınız toplumsal cinsiyet rollerini nasıl tanımlamaktadır?
2.Bu reklam spotunun yayından kaldırılarak yeniden kadın-erkek eşitliği perspektifiyle sunmayı düşünüyor musunuz?