TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın Milli Eğitim Bakanı Sayın Nabi AVCI tarafından Anayasa’nın 98. ve İçtüzüğün 99. maddesi gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim. 10.04.2013
Sebahat TUNCEL
İstanbul Milletvekili
Türkiye’de üniversite mezunu kişilerde işsizlik oranı %10,1 ile düşük olsa da mezun olunan bölümlere göre bakıldığı zaman bazı mesleklerde işsizliğin iki katına kadar çıkıldığı görülmektedir. Bunun en büyük nedeni üniversite eğitimi planlanırken mezun olan gençlerin iş bulabilmelerine göre uzun dönemli planlamaların yapılmamasıdır. Her ilde üniversite açmakla gurur duyan hükümet, bu üniversitelerden mezun olan gençlerin işsizlik sorunuyla ilgilenmediği TÜİK verileriyle ortaya çıkmaktadır. İş bulma kaygısı içerisinde olan gençler mutsuz, günvencesiz bir hayata mahkum edilmektedir.
TÜİK’in verilerine göre 2012 yılı itibariyle işgücü içerisinde 4 milyon 996 bin yüksekokul ve üniversite mezunu bulunmaktadır. Yüksekokul ve üniversite mezunlarının 503 bini işsiz. Mezun olunan alanlar itibariyle yapılan değerlendirmeye göre, işsizlik sorunun en fazla yaşandığı alan gazetecilik ve enformasyon bölümü. Bu alandaki yükseköğrenim kurumlarından mezun olanların 5'te 1'inden fazlası işsiz durumda. Gazetecilik ve enformasyon alanında 16 bin kişilik işgücüne karşılık 3 bin işsiz var. Bu alan, yüzde 22,1'lik işsizlik oranıyla yükseköğrenimde mezun olunan alanlar arasında en yüksek işsizlik oranında ilk sırada gelmektedir. İşsizliğin yüksek olduğu bir diğer alan ise sanat alanlarında.İşgücü içerisinde yükseköğrenimini sanatla ilgili alanlarda yapan 143 bin kişi bulunmakta. Verilere göre, bunların 30 bini ise iş aramakta. Sanatla ilgili alanların mezunları arasında işsizlik oranı ise yüzde 21 seviyesinde bulunmaktadır.Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma ile imalat ve işletme alanları da işsizlik oranın yüzde 17 ile işsizliğin yüksek olduğu diğer alanlar. Ulaştırma hizmetleri ve çevre koruma alanında işgücü içerisinde 22 bin kişi bulunurken, bunların 4 bini işsiz durumda. İmalat ve işletmeyle ilgili alanlardan işgücünde 92 bin kişi bulunurken bunların 16 bini işsiz durumdadır.
1. Üniversitelerde bölüm ve kontenjan belirleme hangi kriterlere göre yapılmaktadır? Bu sayılar belirlenirken öğrencilerin mezun olduktan sonra istihdam edilebilme koşulları göz önünde bulundurulmakta mıdır? Böyle bir stratejik planınız var mı?
2. İşsizliğin en azından üniversite mezunları arasında olmaması beklenirken TÜİK araştırmasına göre işsizliğin en yüksek olduğu mesleklere ilişkin bir değerlendirmeniz var mı? Bu sorunun çözülmesi için bir eylem planınız olacak mıdır?