Soykırımın ve Sürgünün Çocukları Çerkes Halkını Selamlıyoruz

Kafkasya halklarından Çerkesler, Çarlık Rusyası tarafından dünyanın dört bir yanına dağılmak zorunda bıraktırılmış mazlum halklardan biri. İnci taneleri gibi dünyanın dört bir yanına dağılmış Çerkes halkının acılarını paylaşıyor, tüm halklarımızı Çerkes halkıyla dayanışma içinde olmaya çağırıyoruz.

Onuruna ve özgürlüğüne düşkün bir halk olan Çerkesler, bir halklar hapishanesi olan Çarlık Rusya’sına karşı yurtlarının bağımsızlığını savundukları için defalarca katliamlara uğradılar. Bugün hala yaralarını saramadıkları soykırıma uğradılar, yurtlarından sürüldüler.

21 Mayıs 1864 tarihinde direndikleri Çarlık ordusuna yenik düşen Çerkesler, insanlık tarihinin gördüğü en kanlı ve acımasız soykırımlardan birine tabi tutuldular. Kıtalararası bir sürgüne tabii tutulan ender halklardan biridir Çerkesler. Rus, Osmanlı ve Britanya İmparatorlukları’nın işbirliğinde yurtlarından, dünyanın dört bir yanına sürgün edildiler. Ürdün’e, Suriye’ye, Mısır’a, Filistin’e, Lübnan’a, Balkanlara dağılan Çerkesler tarihin büyük acılar çekmiş halklarından biridir. Çerkes halkı, kuşaktan kuşağa aktarılan ağıtların, direncin çocukları...

Sürgünden sonra denizleri, dağları aşarak yaşam savaşı veren Çerkesler’den yüz binlercesi yollarda hayatını kaybetti. Açlık, susuzluk ve sefalet yüzbinlercesinin can vermesine neden oldu. Sürgün edilen halkın bir bölümü de bugün Türkiye yurttaşı. Bugün Türkiye’de yaşayan 5 milyon dolayında Çerkes yurttaşımız var.

Ancak Çerkesler de birçok halk gibi inkârın, asimilasyonun ve baskının kurbanı oldu. Türkiye’nin tekçi zihniyetinin, “tek dil”, “tek kimlik”, “tek ulus” kurbanlarından biri de Çerkes halkı. Dil, kimlik, kültür, anadilde eğitim haklarından mahrum bırakılan Çerkesler, asimilasyondan en fazla etkilenen halklardan biri. Dillerini, kültürlerini ve kimliklerini kurdukları dernekler, vakıflar, çıkardıkları gazete ve dergilerle yaşatmaya çalışıyor.

“İleri demokrasi” ile yönetildiğimiz söylenen Türkiye’de Çerkesler de tüm hak ve özgürlüklerinden yoksunlar. “Yeni Anayasa Süreci”nde Çerkesler’in de adı yok!

Çerkes halkı her 21 Mayıs’ta 1864’te Çarlık Rusyası tarafından uğradıkları soykırımı ve sürgünü  anma etkinlikleri düzenliyor. Atalarını anıyorlar. Kimliğine, diline kültürüne sahip çıkıyor. Tüm halklarımızı, Halkların Demokratik Kongresi olarak, bu yıl düzenlenen etkinliklere ve anmalara katılmaya, mazlum Çerkes halkıyla kol kola girmeye çağırıyoruz.

20 Mayıs’ta Çerkes örgütlerinin çağrıcısı olduğu ilki 13.00’de Taksim tramvay durağında, diğeri ise saat 16.00’da Beşiktaş’ta olmak üzere iki etkinlik gerçekleştirilecektir. Tüm halklarımızı Çerkes halkının yanında yer almaya, acılarını ve anılarını paylaşmaya, sürgünlere neden olanları lanetlemeye çağırıyoruz.

HDK Yürütme Kurulu