10 Ekim Katliamı’nın Üzerinden 5 Yıl Geçti

10 Ekim Katliamı’nın Üzerinden 5 Yıl Geçti

Halkların Demokratik Kongresi olarak 10 Ekim Ankara Katliamı’nın 5. yıldönümünde sözümüzü bir kez daha yineliyoruz; bu toprakları katliamlarla, faili meçhullerle anılmaktan çıkararak barış ve demokrasiyi sağlayacak, emeğin ve bir arada yaşama iradesinin egemen olduğu Türkiye’yi yitirdiğimiz 103 yoldaşımıza adayacağız.
Sınırları ihlal eden yazar: Mehmed Uzun

Sınırları ihlal eden yazar: Mehmed Uzun

Biliyoruz ki en yıkılmaz köprüler sözcüklerle, anlatılarla kurulur. İşte o anlatılar ifadenin güçlüğünü ortadan kaldırıp alabildiğine uzun cümlelerle yarını kuracak nice başeserin kapısını araladı. Kürt edebiyatına emek veren birçok genç yazarın esin kaynağı olan ve olmaya da devam eden Mehmed Uzun'u aramızdan ayrılışının 13. ölüm yıldönümünde saygı, sevgi ve özlemle anıyoruz.
Ekoloji Meclisi El Kitabı

Ekoloji Meclisi El Kitabı

Halkların Demokratik Kongresi, ekolojik sorunu, toplumsal sorunlarla beraber ele almakta, bundan dolayı da programının sacayaklarından birini ekolojik bakış oluşturmaktadır. Ekolojik bakış açısı, Yeni Yaşam mücadelesinin bir vazgeçilmezi olmak zorundadır. Yeni Yaşam mücadelesinin ekolojik bakış açısıyla ele alınması, bu temelde hem bir zihniyet değişimi gerçekleştirilmesi hem de sermayenin ekolojiyi yıkıma uğratan saldırılarına karşı mücadele etmek kongremizin temel hedeflerinden biridir.
6-8 Ekim Serhildanı, Birleşik Mücadele Hattının En Somut İfadesi ve İlham Kaynağıdır

6-8 Ekim Serhildanı, Birleşik Mücadele Hattının En Somut İfadesi ve İlham Kaynağıdır

25 Eylül sabahı gerçekleştirilen ve 6 yıl önceki 6-8 Ekim Serhildanı gerekçe gösterilen siyasi-kırım operasyonları da göstermektedir ki, saray rejimi derinleştirdiği kriz ortamında toplumsal özgürlük potansiyeli karşısında derin bir korku yaşamaktadır. HDK olarak, 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen bu büyük direnişin anısına doğru temelde sahip çıkacak, bu direnişte şehit düşen yoldaşlarımızın, canlarımızın ideallerini yeni yaşamı örgütleyerek gerçekleştireceğiz.
Halkların Demokratik Kongresi 10. Dönem 6. Genel Meclis Toplantısı Sonuç Bildirgesi 3-4 Ekim 2020

Halkların Demokratik Kongresi 10. Dönem 6. Genel Meclis Toplantısı Sonuç Bildirgesi 3-4 Ekim 2020

Halkların Demokratik Kongresi olarak gözdağı verme operasyonlarına yanıtımızın anti-faşist mücadeleyi umut ve cesaretle büyütmek olacağını bir kez daha ifade ediyor, hem Eşsözcümüz Sedat Şenoğlu ve bileşenimiz ESP’ye hem de HDP’ye dönük operasyonların hiçbir sonuç vermeyeceğinin, tutuklanan yoldaşlarımızın mücadelelerini kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğimizin altını çiziyoruz.
Uğurlu: Savunmadan çıkıp faşizmi püskürtmek gerekiyor

Uğurlu: Savunmadan çıkıp faşizmi püskürtmek gerekiyor

Eşsözcümüz İdil Uğurlu 2014 yılında gerçekleşen Kobanê protestoları gerekçe gösterilerek HDP’ye yapılan gözaltı operasyonunu Mezopotamya Ajansı'na değerlendirdi. Baskı ve gözaltı operasyonuna karşı herkesin ses çıkarması gerektiğini dile getiren İdil Uğurlu, “Faşizm yalnız olanı yok eder. Örgütlenmekten başka bir alternatif yok. Savunmadan çıkıp bu faşizmi püskürtmek gerekiyor” dedi.
HDP'Yİ SUSTURMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ

HDP'Yİ SUSTURMAYA GÜCÜNÜZ YETMEZ

HDK Yürütme Kurulu: Bir taraftan halkın dikkatini kendi başarısızlıklarından uzaklaştırmak; bir yandan demokrasi mücadelesinin en önünde yer alan Halkların Demokratik Partisi'ni operasyonlarla, gözaltılarla susturmak hesabındadırlar. HDP Halktır. Susturmaya gücünüz yetmez.
‘BARIŞ’ HALKLARIMIZA BORCUMUZDUR

‘BARIŞ’ HALKLARIMIZA BORCUMUZDUR

"Barış ve demokrasi güçlerinin, çeşitli ortak mücadele platformları oluşturması kıymetlidir. İster bireysel aydın inisiyatifleri olsun, ister kurumsal veya karma yan yana gelişler olsun, bugün demokrasi için, barış için birleşik mücadele kanallarını açmak ve çeşitlendirmek; ülkenin yaşanan çoklu krizden çıkışı için; ortak ve demokratik geleceğimiz için takip etmemiz gereken yoldur."
Bir Geleneğin Çınarıdır Musa Anter

Bir Geleneğin Çınarıdır Musa Anter

Apê Musa’nın katledilişinin üzerinden 28 yıl geçti. 2020 yılı, başladığı andan bu yana ne doğanın ne de insanlığın başına pek de iyi şeyler getirmedi. Ama bu yılın Apê Musa’ya kıymet verenler için özel bir anlamı var: Bu yıl aynı zamanda Apê Musa’nın 100. yaşını kutluyoruz. 100 yaşında bir çınarı katledilişinin yıldönümünde saygıyla ve özlemle anarken her zamankinden daha fazla minnet duygusu içindeyiz.
Uluslarötesi Göçmen Koordinasyonu'ndan Çağrı

Uluslarötesi Göçmen Koordinasyonu'ndan Çağrı

HDK Göç ve Mülteciler Meclisi'nin de bileşeni olduğu, Fransa, İtalya, İspanya, Almanya, Slovenya, Makedonya, Yunanistan, Türkiye, Fas ve Lübnan'dan çeşitli göçmen örgütlerinin bir araya gelerek kurduğu Uluslarötesi Göçmen Koordinasyonu, 17 Ekim'de ırkçılığa ve sömürüye karşı herkesi göçmen ve mülteci haklarını savunmaya çağırıyor. Koordinasyonun kaleme aldığı metne 16 Ekim tarihine kadar kurum, örgüt, sendika ve topluluklar imzalarını ekleyebilecek.