‘Gün demokrasiyi yaşatma ve kendimizi yönetme günüdür’

18.02.2014
HDP’nin Etimesgut ve Sincan ilçelerinin belediye başkan adaylarının tanıtımı amacıyla dayanışma gecesi düzenledi. Elvankent Düğün Salonu’nda yapılan geceye, çok sayıda yurttaşın yanı sıra Etimesgut Belediyesi Eşbaşkan adayları Ayfer Ünal ve Arif Zelal, Sincan Belediyesi Eşbaşkan adayı Derya Örs, HDP Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Salman Kaya ve Songül Abdi Erol ile HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel katıldı. Gecede, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anıldıktan sonra konuşmalara geçildi.

Gecede ilk sözü alan Sincan Belediyesi Eşbaşkan adayı Derya Örs, yurttaşları Kürtçe selamlayarak, konuşmasına başladı. Örs, Kürt kadınlarının barış sürecinin fitilini ateşlediğini söyleyerek, “Ülkemizdeki kadın özgürlük hareketi kırk yıldır, Kürt kadınları kendi omuzlarında yaşadı. Sakine Cansız’ın öncülüğündeki kadın hareketi ülkemizdeki tüm kadınlara ilham verdi” dedi. Örs, “Gün demokrasiyi yaşatma ve kendimizi, kentimizi yönetme günüdür” diye konuştu. Sincan’da çok sayıda yoksul ve işçinin olduğunu belirten Etimesgut Belediyesi Eşbaşkan adayı Ayfer Ünal ise, HDP’nin yerel seçimlerde kazanacağı takdirde yerel yönetimlerde işçi ve halkın doğrudan yönetime katılabileceğini ifade etti. Ünal’ın ardından söz alan Etimesgut Belediyesi Eşbaşkan adayı Arif Zelal ise, HDP ile “şehir senin” sloganı ile yola çıktıklarını dile getirerek, HDP’nin demokratik halk iktidarını hedeflediğini söyledi. Siyasetin demokratikleşmesinin halkların kendilerini yönetmesiyle mümkün olduğunu belirten Zelal, HDP’nin sadece yerellerde değil genel seçimleri kazanmayı hedeflediklerini dile getirdi.

HDP Ankara Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayları Salman Kaya ve Songül Abdi Erol da birer konuşma yaptı. Erol, “Bizim rantçı, hırsız değil, şeffaf, dürüst ve halktan yana belediyecilik anlayışımız var. İşte bu anlayışımızı Ankara’da da uygulamak için sıkı bir şekilde çalışmalıyız” diyerek, Ankara’nın trafik sorununu çözeceklerini söyledi. Erol, mevcut AKP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çok fazla borcu olduğunu ve kaynaklarını halk için kullanmadığını belirterek, HDP’nin belediyedeki kaynakları halkla birlikte ve onların kararları doğrultusunda kullanabileceklerini ifade etti. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, İbrahim Kaypakkaya ve Mazlum Doğan’ı anarak konuşmasına başlayan Kaya ise, “Bizim güçlü olmamız Türkiye demokrasisinin teminatıdır” diyerek, HDP’nin tüm siyasi tutsakların serbest kalmasını amaçladığını sözlerine ekledi.

Son olarak konuşan HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel ise, HDP’nin halkların geleceği olduğunu belirterek, “HDP, Türkiye’de artık savaşın son bulması, adaletin yerini bulması için yeni bir projedir. HDP, ne olursa olsun daha sandığa gitmeden kazanmaktır” dedi. Tuncel, HDP’nin neden kazandığını şu sözlerle anlattı: “Yıllarca kadını sadece mutfakta gören bir zihniyete dur diyoruz. Dolayısıyla HDP seçime giderken, kadını ilk sıraya koydu. İkincisi ise HDP bir barış projesidir.” Son olarak 30 Mart’tı halkların kardeşliği ve barışını inşa etme süreci olarak niteleyen Tuncel, “Ankara’da demokratik özerklik ve yönetmek nasıl olurmuş onlara göstereceğiz” diye konuştu.

Gece aralarında Agire Jiyan müzik gruplarının ve sanatçıların verdiği dinletiyle sona erdi.

17.02.2014