YAŞAMLARIMIZ ÖNÜNDEKİ BÜTÜN ENGELLERİN KALDIRILDIĞI GÜNLER UMUDUYLA

03.12.2016

YAŞAMLARIMIZ ÖNÜNDEKİ BÜTÜN ENGELLERİN KALDIRILDIĞI GÜNLER

UMUDUYLA 3 ARALIK ULUSLARARASI ENGELLİLER GÜNÜ

 

Birleşmiş Milletler, 1992 yılında aldığı bir kararla her yıl 3 Aralık gününü “Uluslararası Engelliler Günü” olarak ilan etti. 

Bu; hep unutulan, isimlendirmesi de hep tartışmalı olan, kimi doğuştan, kimi insanın yarattığı savaşlar, kazalar gibi nedenlerle  giderek çoğalan özel insanlarla ilgili umut veren ama yeterli duyarlılığa ulaşmayan bir durum olarak ülkemizde de varlığını sürdürüyor.

 

Engellilerin yaşam koşullarının düzeltilmesi için, yasal düzenlemeler yanında sorunu derinleştiren zihniyetin değişmesi, sosyal, kültürel, ekonomik açıdan birlikte yaşama bilincinin gelişmesi zorunlu olsa da yeterli düzeye ulaşılmadığı da görülüyor.

 

2012'de yapılan bir araştırmaya göre ülkemizde her on kişiden biri engelli ama günlük hayatta bu oranda görünemiyorlar. Çünkü engelliler için pozitif ayrımcılık bilinci çok zayıf. Yollar, merdivenler, mekanlar, ulaşım düzenlenirken ihtiyaçları yeterince dikkate alınmıyor. Ailelerinin koruma duygusu ya da hakim zihniyet de eklenince çoğu günlük hayattan uzak ve evlerine kapalı yaşıyorlar. Pozitif ayrımcılık gereği doğan hakların kullanımıysa erişim yetersizlikleri, sağlık raporu şartı gibi kimi zorluklar çıkaran bürokratik uygulamalar nedeniyle hak kayıplarıyla sürüp gidiyor.

 

Bütçeler hazırlanırken, askeri harcamalar ve diyanet için ayrılan paya göre engellilerin koşullarının düzeltilmesi için ayrılan kaynakların düşüklüğü de sorgulanması gereken bir gerçekliktir.

 

Bu alanda belediyeler ve ilgili devlet kurumlarının ortaya koyduğu kimi çalışmalar, çok az sayıda engellinin bu hizmetlerden yararlanmasına imkan verse de esasen propaganda amaçlı kullanıldığı, engelliler üzerinden siyasi sonuç elde etmek gibi faydacı bir anlayışın ürünü olduğu da görülüyor.

 

Halkların Demokratik Kongresi, dil, din, kimlik, tercih, yeti, yaşam tarzı, dünya görüşü,... olarak tüm toplumsal çeşitliliğin vazgeçilmez ve alıkonulamaz haklarını kazanma, koruma bilinciyle engellilerin hakları için gereken politik-pratik üretimi ve mücadeleyi yoğunlaştırarak sürdürecektir.

 

Dayanışma içinde edineceğimiz kazanımlarla 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” gerçek bir kutlama günü olacaktır.

 

                                        HALKLARIN DEMOKRATİK KONGRESİ

                 YÜRÜTME KURULU