Vicdani red açıklaması

02.12.2013
Vicdani Ret Derneği'nin "1 Aralık Dünya Barış Tutsakları Günü" dolayısıyla İsmail Beşikçi Vakfı'nda düzenlediği etkinlikte, 22 kişi vicdani reddini açıkladı. Etkinlik, Mirza Aydın'ın vicdani redde ilişkin hazırladığı "Askersiz Bölge" belgeselinin sunumu ile başladı. Sunumun ardından yapılan söyleşide konuşan vicdani retçi Ali Fikri Işık, vicdani ret hakkının Türkiye'de tam anlamıyla verilmesi için verilen mücadelenin önemli olduğunu belirterek, "Vicdani ret bu ülkede bu konjonktürde önemli sivil bir duruştur. Bu sivil duruşta kat edilecek yolda birçok engelle karşılaşılacaktır; ancak önemli bir mücadeledir. Umarım herkes bu ceberut orduya karşı vicdani reddini açıklar" dedi.

Etkinlikte konuşan HDK Genel Meclisi üyesi vicdani retçi Mehmet Tarhan ise, "Vicdani ret bir hak olmakla birlikte bir özgürlük mücadelesi alanıdır" dedi. Vicdani reddin meşruiyetini hukuki belgelerden değil toplumsal sözleşmeden aldığını belirten Tarhan, vicdani reddin Türkiye'deki Kürt sorununa bağlı olarak girilen çatışmasızlık döneminde artış gösterdiğine dikkat çekti. Ardından söz alan vicdani retçi Halil Savda ise, hakkında, "halkı askerlikten soğutma" gerekçesi ile açılan davadan beraat aldığını hatırlatarak, "Aslında bugün halkı askerlikten soğutma da zorunlu askerlikte hükümsüzdür artık" diye konuştu. Vicdani reddini açıklayanlara ve asker kaçağı olanlara para cezalarının da kesildiği bilgisini veren Savda, "Açılan bu davalarla AİHM'e gidildiğinde Türkiye mahkum edilmektedir. Zaten bu şekilde Türkiye mahkum edilerek kesilen para cezası misli ile geri alınıyor" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından HDK Gençlik Meclisi üyesi Murat Demiroğlu'nun da aralarında bulunduğu 22 kişi vicdani reddini açıkladı. Demiroğlu, "Varoluşumun doğal sonucu olarak askerliği reddediyorum" ifadelerini kullandı.
(1 Aralık 2013)