Tutuklu vekiller için HDK'den faks eylemi

21.12.2013
Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Amed Meclisi, tutuklu milletvekillerinin tahliye edilmemesi nedeniyle oluşan hukuksuzluğa dikkat çekmek için Adalet Bakanlığı'na, HSYK ve Meclis Başkanlığı'na faks çekme eylemi gerçekleştirdi.

Diyarbakır Büyük Postane önünde bir araya gelen HDK ve HDP'liler adına Mustafa Akengin açıklama yaptı. Akengin, mahkemelerin tutuklu milletvekillerinin tahliye talebini reddettiğini hatırlattı. Anayasa Mahkemesi kararı yok sayılarak verilen bu karar ile demokratik siyasete darbe vurulduğunu söyleyen Akengin, tutuklu vekillere ilişkin verilen son kararın AKP Hükümeti ve yargısının Kürtlere karşı yaklaşımının ret, inkar ve imha amaçlı olduğunu gösterdiğini belirtti.

Hükümetin Kürt sorununu zamana yayarak çözüme yanaşmadığını belirten Akengin, şöyle devam etti: "Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına rağmen yerel mahkemeler tutuklu vekillerle ilgili hukuktan yoksun bir karar vermiştir. Ama biz bu kararı tanımıyoruz. Tam 1706 gündür başta Hatip Dicle olmak üzere tutuklu binlerce Kürt siyasetçisi cezaevinde tutsaktırlar. Sormak isteriz, Hatip Dicle veya Selma Irmak ihaleye fesat mı karıştırdı, devletin güvenlik birimleriyle silahlı çatışmaya mı girdi, suçları tam olarak nedir? Öğrenmek istiyoruz. Bu coğrafyada özgürlük ve adalet hepimiz için gereklidir. Tutuklu BDP milletvekilleri ve tüm siyasi tutsaklar ile cezaevlerindeki tüm hasta tutsaklar bir an önce serbest bırakılmalıdırlar."
20 Aralık 2013