Tuncel: Barajları yıkarak Türkiye halklarına demokrasi getireceğiz

26.02.2014
HDP Eşbaşkanı Sebahat Tuncel yerel seçim çalışmaları kapsamında 5. günlük Ege gezisinin ilk durağında Manisa'nın Turgutlu ilçesinde seçim irtibat bürosu açılışı yaparak halka hitap etti. Gezide Tuncel'e, HDP MYK üyesi Sezai Temelli, HDP PM üyeleri Pervin Oduncu ve Emir Ali Çelebi, HDP Manisa Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan adayı Hamdullah Müftüoğlu, HDP Turgutlu Belediye Eşbaşkan adayları Ramazan Soğukpınar ve Latife Yanat ile birlikte HDP il yöneticileri de eşlik etti. İzmir'in Urla ilçesinde HDP'lilere dönük önceki yaşanan saldırının ardından polisin seçim otobüsünün geçtiği güzergahta yoğun güvenlik önlemi alması dikkat çekti. Tuncel ve eşbaşkan adaylarının bulunduğu seçim otobüsü, Turgutlu girişinde onlarla araçlık konvoyla karşılandı. Seçim otobüsünden ilçedeki halkı selamlayan Tuncel ve eşbaşkan adayları, İstasyon Mahallesi'nde seçim irtibat bürosu açılışına katıldı. Burada seçim otobüsü yüzlerce yurttaş tarafından coşkulu bir şekilde karşılandı.

Konuşmasına internete düşün Başbakan Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın arasında geçen telefon görüşmesine değinerek başlayan Tuncel, "Bu konuşmalar gerçekse bu ülkenin başbakanı hırsızlık yapıyor. Bu ülkenin geleceğini çalıyor. 17 Aralık'tan sonra Türkiye'nin artık böyle yönetilemeyeceği ortaya çıktı. Hırsızlık, haksızlık, çürümüşlük düzeni ortaya çıkmıştır. Artık AKP böyle götüremez. Bunun için halka hesap vermesi, radikal demokrasinin gelişmesi için gerekli adımları atması lazım. Ancak bunun aksine Meclis'te çıkardığı yasalarla kendisine korumaya alıyor. Artık bu düzene dur demenin zamanı gelmiştir. AKP'nin aldığı yüzde 50 oya ve Türkiye'ye saygısı varsa, erken genel seçime gitmeli" diye kaydetti. "Selam terör örgütü" adı altında yapılan telefon dinlemelerine de değinen Tuncel, "Bu dinlemeleri yapan savcılar bir dönem sizin denetimizde bu dinlemeleri yapıyorlardı. Bunlara göz göre göre yol verdiniz. Artık her taraftan ses kasetleri çıkıyor. Artık yakınında Unkapanı'nda Erdoğan'ın kasetleri satılacak" dedi.

Tuncel, ardından "Kürt soruna ve "demokratik çözüm sürecine değindi. AKP'nin PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 21 Mart'ta başlattığı "demokratik çözüm süreci" ile birlikte Kürt sorununun çözümü için samimi davranmadığını belirten Tuncel, "AKP, demokratikleşme paketleri ile Kürt halkını kandırıyor. AKP barış için hiçbir adım atmadı. Paketlere baktığımızda ise hep kendisini koruyan düzenlemeleri görüyoruz. Artık halkımız AKP'nin yalanlarına 'Artık yeter, Êdi bese' diyor. HDP, AKP'nin çözümsüzlük siyasetine karşı çözüm iradesi olarak geliyor. Şimdi HDP zamanı. Çaresiz değiliz. Çaremiz halk ise halk burada. Arkamızda halk var. Birlikte iktidara yürüyeceğiz. Biz sadece belediyeleri almayacağız, barajları da yıkacağız. Bu barajları yıkarak Türkiye halklarına demokrasi getireceğiz. Newroz'da Türkiye halklarıyla birlikte çekeceğimiz özgürlük halaylarıyla iktidardan hesap soracağız" diye kaydetti.

AKP'ye karşı alternatif olarak CHP'nin gösterilmesine de tepki gösteren Tuncel, "Al birini vur ötekisine. Alternatif olarak gösterilen CHP, barış ve çözüm için hiçbir şey yapmadı. Yerel yönetim pratiklerine bakın. Kılıçdaroğlu ile görüştüğümüzde bize 'Sizin yanınızda görünmek bize zarar verir' dedi. Şimdi ise cemaat ve eski MHP'lilerle ile birlikte. Bu ülkede AKP ve CHP için gidecek yol kalmadı. Baskıcı, inkarcı ve otoriter politikalar. Onlar yolun sonuna geldi. HDP olarak bu yeni dönemin öncüsüyüz. Seçeneksiz değilsiniz. HDP ile iktidara yürüyoruz. Önümüzdeki seçimde anamuhalefet sonraki seçimde iktidarız. Kriz süreçlerinde kim örgütlüyse o kazanacak. AKP'yi Kürdistan'da tabela partisi yapacağız. Burada da var olduğumuzu göstereceğiz. Demokratik özerkliği sadece Kürdistan'da değil, Ege'de de uygulayacağız" diye kaydetti.

Sözlerinin devamında Urla'da partililerine yönelik saldırıyı da kınayan Tuncel, "Bizim mücadelemizden korkuyorlar. Türk ve Kürt halklarının bir araya gelmesinden korkuyorlar. Korkunun ecele faydası yok. AKP, CHP ve MHP artık bizim varlığımıza alışsın. Korkunun ecele ve demokrasiye faydası yok. HDP, Türkiye halklarının kardeşliği partisidir. Barış bizim için talep değil, yaşamını kendisidir. 30 Mart'ta çıkacak oylar barışa verilen oylar olacak" diye kaydetti.

Konuşmalarının ardından seçim irtibat bürosu açılışı için Urganlı beldesine geçildi.

25.02.2014